„Példát mutatnak törődésből”

Elismeréseket adtak át az ápolók napja alkalmából

Jobbágyi Zsófia – 2016.02.23. 02:10 –

Jogszabályi szinten is rendeznék az egészségügy és a szociális szféra határozottabb elválasztását – erről Ónodi-Szűcs Zoltán beszélt a magyar ápolók napja alkalmából. Az államtitkár kijelentette, tapasztalata szerint „ápolók nélkül nem működhetne az ágazat”.

gyógytornász 20160223Gyógytornász a nagykanizsai Dorottya Kórházban (Fotó: MTI - Varga György)

Áthelyeznék a szociális ellátórendszer gondozásába azokat a kapacitásokat, amelyek jelenleg az egészségügyben kapnak helyet – közölte tegnap Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Magyar ápolók napja alkalmából. Úgy fogalmazott, „valószínűleg mindenki ugyanabban az épületben fog dolgozni, ahol eddig”, csak a fenntartó változik. Az államtitkár elmondta, a kórházi ágyak egy részén olyan ellátást nyújtanak, amely nem kapcsolódik szorosan az egészségügyhöz – „ma tizenhétezer ágyon nyújtanak krónikus vagy rehabilitációs ellátást, így most azt vizsgálják, hogy ezeket miként lehetne átadni a szociális szférának úgy, hogy a finanszírozásuk az egészségügyi kasszában maradjon”. Az államtitkár jelezte, az átalakításhoz két jogszabálycsomagot kell kidolgozni: egyrészt meg kell teremteni a szükséges minimumfeltételeket, illetve biztosítani kell a két intézményrendszer jó együttműködését, hogy minél kevesebb problémát okozzon a betegek átadása.

Az ápolókhoz szólva Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott, „munkájukkal mindenkinek példát mutatnak törődésből”, orvosként pedig mindig azt tapasztalta, hogy nélkülük nem tudna működni az egészségügy.

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke arról beszélt, hogy borúlátó becslések szerint „több mint tízezer ápoló hiányzik a biztonságos betegellátáshoz”, így ezen a napon azoknak a munkáját ismerik el, akik nap mint nap a magyar emberek egészségi állapotának javításán munkálkodnak. Az ünnepségen Batthyány-Strattmann László-díjat, Pro Sanitate-díjakat, Kossuth Zsuzsanna-díjakat és több miniszteri elismerő oklevelet adtak át.