Béremelést kérnek a tescósok

Sztrájkot helyeztek kilátásba az áruház dolgozói

MH – 2016.02.23. 01:50 –

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elküldte a Tesco vezetőinek a béremelésre vonatkozó javaslatait. Ha az egyeztetések két héten belül nem vezetnek eredményre, a tárgyalások átalakulnak sztrájktárgyalássá.

Annyira alacsonyak a bérek a kereskedelemben, hogy már nem találnak embert az áruházláncok. A KDFSZ 2010-től folyamatosan két számjegyű béremelést követel az ágazatban dolgozók számára. Bubenkó Csaba, a szakszervezet elnöke az Origónak elmondta: a Tescónak megküldött javaslatukban az áll, hogy idén 15 százalékos béremelést kérnek a dolgozóiknak két részletben: tíz százalékot most, további öt százalékot augusztusban. Az elnök szerint 2010–2014 között a nettó béremelkedés mértéke a fizikai dolgozóknál átlagosan 0–9 százalék közötti volt, az infláció pedig 2010–2014 között 16,8 százalékos.

A KDFSZ összességében egy több éven át tartó béremelési program bevezetését javasolja a Tescónak, amelyben összesen negyvenszázalékos béremelést tartanak kívánatosnak. Az első két évben 15-15 százalékkal, a harmadik évben pedig tíz százalékkal srófolnák feljebb a béreket.

A KDFSZ szerint elkerülhetetlen Magyarországon az adók csökkentése, ezzel is magasabb béreket lehetne elérni. Bubenkó Csaba hozzátette: a munkaerőköltség Magyarországon még mindig messze elmarad az eurózóna országaihoz képest.

A KDFSZ vezetősége elküldte javaslatait a Tesco vezetőinek, és döntött arról, hogy amennyiben nem kezdődnek el az érdemi egyeztetések, és nem születnek kedvező döntések, abban az esetben a tárgyalások átalakulnak sztrájktárgyalássá.

A Tesco dolgozói a munkaerőhiány miatt túlterheltek, és azt kérik, hogy a munkáltató csökkentse a túlórák mennyiségét is.

David Morris vezérigazgató korábban azt nyilatkozta, hogy a pozitív közép-európai eredmények nagyban a magyarországi növekedésnek köszönhetők.


Népszavazási kezdeményezés „újratöltve”

Az MSZP kedden újra megpróbálja benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdését – jelentette be tegnap a párt alelnöke. Lukács Zoltán emlékeztetett, hogy a Kúria kedden dönt arról, átengedi-e az előtte fekvő, a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést. A kockás ingben érkező politikus kijelentette, meglepődnének a Kúria pozit+ív döntésén, mert a kérdés egyrészről hibás, másrészről pedig nem felel meg a törvényi előírásoknak – adta hírül a távirati iroda. Ha a kérdést megsemmisítik, akkor újra megnyílik a lehetőség arra, hogy a Nemzeti Választási Irodához lehessen fordulni, amire az MSZP készen áll. Kiemelte, nem adják fel, amíg az emberek nem mondhatnak véleményt az ügyről. (MH)