Pompeji inkább a felszínen maradna

Majdnem kétezer évvel ezelőtt temette be a Vezúv, kétszázhetven éve kezdődött a feltárása, de most ismét a föld alá kerülhet

Lázin Miklós András – 2016.02.23. 01:49 –

Meg akarják állítani Pompeji maradványainak pusztulását régészek és műemlékvédelmi szakemberek. Az ókori város, amelyet Kr. u. 79-ben maga alá temetett a Vezúv kitöréséből származó hamu- és kőeső, éveken át a műemlékvédelem problémás gyermeke volt.

Pompeji 20160223A turistákat itt jobban érdekli a temetetlen múlt (Forrás: Wikipedia)

Hatalmas méreteket öltött a romlás, ám vannak már pozitív fejlemények – hangoztatja Erwin Emmerling, a müncheni műszaki egyetem kutatója. A szakemberek egyebek között azon dolgoznak, hogy a Vezúv lábainál fekvő ásatási helyet tetőkkel óvják meg – mondták el a szakemberek a Pompeji - egy világörökség helyszín védelme elnevezésű konferencián. Azt is fontolóra veszik, hogy az ásatási hely egyes részeit újra feltöltsék és lezárják, Emmerling szerint gyakran ez lenne a megóvás legjobb módja. „Ez azonban csak a kisebb épületekre igaz, nem gondolunk arra, hogy a várost, amit éppen kiástunk, most visszatemessük” – hangoztatta. A szakemberek véleménye arról is megoszlik, hogy kell-e folytatni a feltárásokat. „Újra és újra megálljt kell parancsolnom a régészeknek, akiknek érthető a törekvése arra, hogy újabb és újabb izgalmas épületeket fedezhetnek fel” – mondja Stefano De Caro, a római nemzetközi műemlékvédelmi kutatóközpont igazgatója. Gyakran ütköznek a műemlékvédők és a restaurációs munkák finanszírozóinak az érdekei is. Az utóbbiak ugyanis inkább érdekeltek a látványos, új feltárásokban, mint az állagmegóvásban.