Új pályára áll a roma önkormányzat

A nemzetiségi művészet területén is csupán kulturális feladatokkal kíván foglalkozni a viharvert szervezet vezetése a jövőben

Kacsoh Dániel – 2016.02.22. 04:14 –

Átalakulhatnak a társadalmi felzárkózási programok, az Országos Roma Önkormányzat, miután az új vezetés tisztázza az egyes projektek körüli szabálytalanságokat, vélhetően szűkített pályán működik tovább. Úgy tudjuk, a botrányos foglalkoztatási szövetkezet kapcsán még nem zárult le a vizsgálat.

Csak és kizárólag a törvényben meghatározott feladatát kívánja ellátni, azaz elsősorban a kulturális autonómia, a nemzetiségi művészet területén kíván tevékenykedni – ezt jelölte meg irányvonalként minapi közleményében Lakatos István, az Országos Roma Önkormányzat megbízott elnöke, aki a Farkas Flórián korábbi elnököt, jelenlegi miniszterelnöki biztost rendszeresen támadó Hegedüs István lemondása után foglalhatta el székét. Érdekesség, hogy őt éppen Hegedüs jelölte ki, ám a „hála” furcsára sikerült: Lakatos szinte azonnal közölte, bizottsággal vizsgáltatná ki elődje aggályos gazdálkodását.

Az idézett célkitűzés egyébiránt azért lehet fontos, mert eddig, egészen 2010 óta, az ORÖ fontos képzési és munkahely-teremtési programokban vett, illetve vesz részt, általában konzorciumi partnerként, több minisztériummal, sőt magával a kormánnyal is kötött e célból megállapodást. Csakhogy az egyik legnagyobb projekt, a nem is olyan régen még Farkas Fló­rián által vezetett, sőt általa is alapított Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet uniós pénzköltései körül botrány tört ki, az adóhatóság mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma is vizsgálódott.

A napokban az Index arról cikkezett, hogy a humántárca a szabálytalanságok miatt felmondja a 2013-ban kötött uniós támogatási szerződést az önkormányzattal. Az ellenőrök ugyanis nyomát sem találták értékelhető szakmai tevékenységnek, így az ORÖ-nek vissza kell fizetnie a szövetkezetalapításra felvett 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt, amit a záró eredményességi vizsgálat szerint szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra költött ahelyett, hogy a romák munkalehetőségeit bővítették volna belőle.

Megkeresésünkre az Emmi lényegében cáfolta, de legalábbis árnyalta ezt a megállapítást. Mint írták, a minisztérium még vizsgálja a projekt záró beszámolóját, és összegzi a helyszíni ellenőrzésen tapasztaltakat.
A támogatási szerződés felmondása pedig csak jogerős szabálytalansági döntést követően lehetséges – közölték. Amennyiben szabálytalanságot állapítanak meg, úgy a törvénynek megfelelően járnak el. Ami a vizsgálatot illeti: ilyen eljárást tavaly és az idén eddig összesen csaknem háromezer uniós projekt esetében folytatott le a tárca. A szövetkezet minap kinevezett új vezetője, Berényi László szerint probléma, hogy az ORÖ nem adta át a működtetéshez szükséges infrastrukturális befektetéseket, illetve ingatlanokat, és ez eddig lehetetlenné tette a működtetést.

Ezen túlmenően Lakatos is megnyilvánult az ügyben. Szerinte félreértéseken alapuló felvetések is vannak a tárca által tett szabálytalansági észrevételekben. A korábbi vezetés „mulasztását korrigálva” tételesen átvizsgálták ezeket, az ORÖ új vezetése a szakmai és jogi követelmények érvényesítésére a rendelkezésére álló határidőn belül megteszi észrevételeit.