Feszültség a szerb–magyar határon

Az illegális bevándorlók közül sokat már korábban kiutasítottak Európából

G. Juhász Judit – 2016.02.22. 04:11 –

Mindennaposak a kerítésrongálások a magyar–szerb határon, ahol egyre türelmetlenebbek a Magyarországra tartó migránsok. Pintér Sándor belügyminiszter harminc nappal meghosszabbította a határzárat a horvát–magyar határ három vasúti átkelőhelyén. Temesvárnál, a hármas határnál a kerítést megkerülve akartak hazánk területére jutni migránsok.

MenekultÚjrakezdték a nyáron tapasztalt kerítésszaggató határsértéseket (Fotó: Hegedüs Róbert)
Türelmetlenek az illegális bevándorlók a magyar–szerb határon, a rendőri és katonai jelenlét folyamatos – adta hírül az M1 Híradójának tudósítója. Közölte: a bevándorlók célja, hogy Magyarország területére jussanak. Többségük férfi, és hangosabb szóváltásba keveredtek a rendőrökkel. A tudósítás szerint a magyar–szerb határszakaszon mindennapivá váltak a kerítésrongálások, és lehetséges, hogy Szerbiából buszokkal Magyarország felé irányítják a migránsokat. A beszámoló szerint szerb–horvát határon tegnap hajnalban összetűzés is történt, riasztották a mentőket is. A türelmetlen bevándorlók végül tömegesen, gyalog indultak az autópálya felé, sokan voltak köztük olyanok, akiket Európából egyszer már kitoloncoltak. A rendőrök közölték velük, hogy buszokat küldenek értük és visszaviszik őket a táborba, továbbá, hogy az ott lévőket Magyarországra szállítják. A híradó arról is beszámolt, hogy a Pannon Televízió birtokában lévő amatőr felvételen az látszik, hogy két autóbusznyi embert egy olyan városrészbe vitték, ahol nincs befogadóközpont.

Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendeletével harminc nappal meghosszabbította a határzárat három vasúti határátkelőhelyen, a horvát–magyar határon.
Az Opinia Timisoarei temesvári hírportál szerint vasárnap hajnalban egy százötven tagú csoport próbált Magyarországra jutni a magyar–román–szerb hármas határnál, a magyar határkerítést megkerülve, Románia érintésével. A román határrendészek hőkamerával fedezték fel őket, majd világossá tették nekik, hogy ha Románia területére lépnek, visszatoloncolják őket Szerbiába. Szombaton rekord számú, százötvenegy migránst fogtak el a hatóságok magyar területen.