Több patika lesz kedvezményezett

Kamatmentes előleget nyújt évente egyszer az egészségbiztosítási pénztár

Jobbágyi Zsófia – 2016.02.22. 04:09 –

Februárban kiugróan sok települési gyógyszertár igényel az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) finanszírozási előleget a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) honlapján közzétett tájékoztató szerint.

Kamatmentes finanszírozási előleget nyújt évente egy alkalommal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azoknak a közforgalmú gyógyszertáraknak, amelyek a járóbeteg-ellátás során kiadott gyógyszerek árához támogatással igénybe vehető szolgáltatást nyújtanak – olvasható a Magyar Gyógyszerészi Kamara honlapján közzétett tájékoztatóban. A lehetőséget egy január 1-jétől hatályos kormányrendelet értelmében azok a patikák vehetik igénybe, amelyek egy adott település gyógyszerellátását legfeljebb három patika egyikeként biztosítják, az igénylést megelőző két évben a „féléves árréstömegek átlaga” nem haladja meg a nyolc-millió forintot, s az adott üzletet működtető gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó kizárólag egy pa­tikát tart fenn.

A tájékoztató szerint a finanszírozási összeg legfeljebb négymillió forint lehet, fiókgyógyszertárat működtető közforgalmú patika esetében pedig maximum ötmillió forint. Az előleget az OEP havi egyenlő részletekben vonja le az igénylő üzlettől.

A dokumentumban közzétettek egy táblázatot, amelyben a 2010–2016-ig igénylő patikák arányát tüntetik fel. Ennek alapján megállapítható, a februári hónapokban kimagaslóan sok gyógyszertár kérvényezi az előleget, ám tavasz végére „a frissen megítélt támogatások száma nullához közelít”.

Megfogalmazták, a 2010 és 2015 közötti időszakban az igénylések üteme egyre inkább az év elejére tolódott, a februári hónapok után rendre drasztikusan visszaesett. Ez a folyamat – folytatták – 2016-ban vélhe­tően tovább folytatódik, hiszen idén ja­nuárban a korábbi évek adatai alapján várható igénylésszám csaknem felét kérték az arra jogosult gyógyszertárak.

Érdekesség, hogy a meghatározott feltételek alapján a budapesti gyógyszertárak egyike sem jogosult finanszírozási előlegre, megyei eloszlásban pedig megállapítható, hogy a településeken egyedüliként működő patikáknak – ötéves átlagot tekintve –körülbelül húsz százaléka kérvényezi a támogatást.