Folytatódó aláírásgyűjtés a kvóta ellen

Kósa Lajos: már eddig Kétmillió támogató van, példátlan nemzeti összefogás

Pindroch Tamás – 2016.02.22. 03:54 –

Régen látott nemzeti összefogás valósult meg a betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtéskor, a Fidesz folytatja az akciót – mondta el szombaton Kósa Lajos, a párt frakcióvezetője.

KosaKósa Lajos: Az uniós terv már a megszületése előtt elbukott (Forrás: Fidesz.hu)
Kétmillió aláírás gyűlt össze a letelepítési kvóta ellen a Fidesz aláírásgyűjtésén, amelyet ősszel kezdtek meg. Folytatják az akciót – derült ki Kósa Lajos debreceni sajtótájékoztatóján. „Ez a valaha volt legsikeresebb aláírásgyűjtés az országban. Régen látott nagy nemzeti összefogás valósult meg” – mondta.
Kifejtette, ez az aláírásszám csupán kétszázezerrel kevesebb, mint a 2008-as szociális népszavazást megelőző gyűjtéskor összegyűlt aláírás, ám arra a gyűjtésre sokkal több idő állt rendelkezésre. Hangsúlyozta, a Fidesz kezdeményezése mozgósította az embereket, mivel fontos témában szólították meg őket.

Szerinte viszont nem múlt el a veszély, mivel az Európai Tanács múlt heti ülése nem volt eredményes, márciusban újabb migrációs tanácsülést tartanak. A magyar álláspont szerint a schengeni egyezményt mindenkinek be kell tartania, meg kell védeni Európa határait, a gazdasági bevándorlókat nem kell beengedni a kontinensre. Csak az erre jogosult menedékkérők érkezhetnek, és ott kell őket regisztrálni, ahol először lépnek az Európai Unió területére, vagyis Görögországban. Elmondta, Európának meg kell védenie a határait, az értékeit, és Schengen, a határok átjárhatósága, a munkaerő, az áruk szabad mozgása az egyik legnagyobb vívmánya az Európai Uniónak.

Matteo Renzi baloldali olasz miniszterelnök azon javaslatát, hogy csökkenteni kell azon országok támogatását, amelyek nem kívánnak részt venni a bevándorlók kvóta szerinti elosztásában, Kósa rossznak, jogtalannak és értelmetlennek nevezte. Mint mondta, e két dolognak semmi köze egymáshoz, ugyanis az európai támogatási forrásokat hosszú, közös egyeztetés után, költségvetési döntéssel fogadták el a tagországok. Szerinte mindenfajta politikai zsarolás elfogadhatatlan. Hozzátette, Olaszországot is ki lehetne rekeszteni a támogatásból, mert nem tartja be a dublini egyezményt. Hangsúlyozta, a kötelező betelepítési kvóta működésképtelen, törvénytelen, olyan elképzelés, amely már a megszületése előtt elbukott. Mint magyarázta, a kvóta százhatvanezer menekült elhelyezéséről szól, miközben tavaly több mint egymillióan érkeztek, és az idén is hasonló nagyságrendben jöhetnek a migránsok, akiket nem lehet arra kényszeríteni, hogy más országban telepedjenek le, mint ahova menni akarnak.

A Fidesz frakcióvezetője uniós sikernek tartja a Nagy-Britannia reformköveteléseiről kialakított kompromisszumos megállapodást. Mint mondta, sikerült megvédeni a már Angliában dolgozó magyarok érdekeit. A megállapodásról elmondta, aki ezután akar kimenni dolgozni, eldöntheti, hogy az adott feltételeket vállalja-e.