Trump menetel előre, Clinton is fellélegezhet

Jeb Bush kiszállt a republikánusok elnökjelöltségért folyó megmérettetéséből

Tóth Loretta – 2016.02.22. 03:44 –

A republikánusoknál Donald Trump, a demokratáknál pedig Hillary Clinton is fontos győzelmet aratott pártjaik előválasztásainak harmadik állomásain. A republikánusok a március elsejei szuperkedd főpróbájának tekinthető Dél-Karolinában csaptak össze, míg a demokraták Nevadában tartottak Iowa után újabb kaukuszt.

ClintonHillary és Bill Clinton együtt örül a győzelemnek (Fotó: Reuters/David Becker)
Újabb fontos győzelmet zsebelt be a hét végén Donald Trump a szombati dél-karolinai jelölőgyűlésen, ahol a milliárdos üzletember 34 százalékos aránnyal tudott nyerni a republikánusok előválasztásán. A második helyre „befutó” texasi szenátorra, Ted Cruzra a szavazók csupán 22 százaléka voksolt. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a rekordrészvétellel zajló választáson Trump lényegében minden fontos választói csoportnál tarolt, méghozzá úgy, hogy az elmúlt héten világszerte folyamatosan címlapon szerepelt, miután az egyik vetélytársát perrel fenyegette meg, George W. Bush volt elnököt hazugsággal vádolta, Ferenc pápával pedig vitába keveredett a migráció ügyében. Az üzletember győzelme másrészt jelzésértékűnek is tekinthető, hiszen mind az elemzők, mind a politikusok úgy tartják, hogy a Dél-Karolinában és Nevadában tartott voksolás eredménye a március elsejei szuperkedd előtt – amikor egytucatnyi szövetségi államban lesz előválasztás – megmutatja, hogy kik lesznek a két nagy párt frontemberei.

Jeb Bush számára azonban véget ért a republikánusok elnökjelöltségéért folyó küzdelem, a volt floridai kormányzó ugyanis szombat este – még az előválasztások végeredményének bejelentése előtt – közölte, hogy felfüggeszti kampányát és kiszáll a megmérettetésekből. Bush döntése azért is meglepő, mert megfigyelők a legesélyesebbek egyikének tartották a Fehér Házért folyó küzdelemben. Egy esztendővel ezelőtt elemzők szinte egyöntetűen Bush–Clinton-párharcot jövendöltek a 2016 novemberében esedékes elnökválasztásra. Szakértők szerint Bush sikertelenségének egyik legfőbb oka elsősorban az amerikai közhangulat jelentős megváltozásával magyarázható, vagyis a választóknak elegük van a politika színpadán régóta szereplőkből, és az új, szokatlan stílusú jelöltek felé fordultak: ezt bizonyítja Trump és a demokrata versenyben Hillary Clinton legnagyobb riválisának tartott Bernie Sanders előretörése is. Másfelől pedig a volt floridai kormányzó kampányát tekintve sem volt „méltó riválisa” Donald Trumpnak, hiszen a milliárdos ingatlanfejlesztő tavaly nyár óta folyamatosan támadta Jeb Busht, ám a Bush-kampány nagyon lagymatagon válaszolt, Bush erőtlennek látszott.

A demokraták versenyében – Bernie Sanders vermonti szenátor New Hampshire-i győzelme után – ezúttal Hillary Clinton volt külügyminiszter aratott döntő győzelmet. A volt first lady a voksok 52,4 százalékát szerezte meg, míg Bernie Sanders a választók 47,5 százalékának bizalmát kapta meg a nevadai kaukuszon. A volt külügyminiszter győzelmi beszédében köszönetet mondott a nevadaiaknak és jelezte: máris indulna következő megmérettetésre Texas államba.   Elemzések szerint Hillary Clinton győzelméhez a női szavazók és a spanyolajkú közösség „meghódítása” járult hozzá, míg Bernie Sanderst a fiatalok támogatták. Elemzők szinte egyhangúlag egyetértenek abban, hogy a Clinton-kampánycsapatnak alaposan felül kell vizsgálnia eddigi stratégiáját, és meg kell találnia annak okát, hogy a politikusnak eddig miért nem sikerült a fiatalabb nemzedékekkel megtalálni a hangot.