Kiderül, nőtt-e a lakásépítési kedv

Hétindító. Fontos makrogazdasági adatok jelennek meg február utolsó napjaiban itthon, Németországban és a tengerentúlon is

Bódy Géza – 2016.02.22. 02:53 –

Változatos hét elé nézünk a makrogazdaság szempontjából. Németországból, az Amerikai Egyesült Államokból, de Magyarországról is számos fontos adat érkezik a következő napokban.

TardosTardos Gergely (Fotó: Nagy Balázs)
Sokat elárulhat a Németország gazdasági hangulatáról a holnap napvilágot látó, úgynevezett IFO bizalmi index. Ezt az üzleti bizalmi mutatót havonta publikálja az IFO gazdaságkutató intézet, és igen lényeges jelzőszáma a németországi vállalkozók üzleti hangulatának. Az index nemcsak a jelenlegi kereskedési kedvet mutatja, de emellett előrevetíti a német vállalkozók üzleti kilátásait is az elkövetkező hat hónapra. Ezzel kiegészíti az olyan hivatalos adatokat, mint például a gazdasági növekedés. Mivel Németország vezető szerepet tölt be Európa gazdaságában, a kontinens befektetői kiemelkedő figyelmet szentelnek ennek az indexnek.

Az OTP Bank elemzői 106,7 pontosra várják a mutatót a legutóbbi 107,3-helyett – mondta Tardos Gergely a Magyar Hírlapnak. A csökkenést azzal indokolta, hogy bár a negyedik negyedéves előzetes GDP- (bruttó hazai termék) adatok végül nem igazolták az eurózóna gazdaságának lassulásáról szóló feltételezéseket (legalábbis negyedéves bázison), a bizalmi indexek az utóbbi egy-két hónapban egyértelműen lefelé fordultak. A várakozások szerint az IFO-index februárban szintén mérséklődhetett kissé. Még maradva Németországnál, pénteken jelenik meg az előzetes német feb­ruári inflációs adat, amely a konszenzus szerint (főként a tavalyi alacsony olajáraknak köszönhetően) nulla százalék közelébe eshet.

Az Egyesült Államokból szintén a hét utolsó munkanapján érkezik a gazdaság bővülését jelző adat, amely a tavalyi esztendő utolsó negyedévére vonatkozik. Az OTP elemzői 0,5 százalékos bővülést várnak, csökkentve az előző 0,7 százalékos előrejelzést. Ez az aggodalom egyre erősebben jelenik meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntéshozóinak szempontjaiban is, ahogy az a januári kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből kiderült. Úgy tűnik, hogy erre a Fed elnöke is utalt egy kongresszusi meghallgatáson: mielőtt folytatnák a kamatemelési ciklust, szeretnék látni az infláció konkrét jeleit és a pénzpiacok stabilizálódását.

Ami Magyarországot illeti, a hét legfontosabb eseménye, hogy kedden tartja következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Piaci elemzők egybehangzó véleménye szerint a testület tavaly szeptemberhez hasonlóan nem változtat az alapkamat 1,35 százalékos szintjén.

Szintén kedden jelenteti meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tavalyi és a 2015. decemberi kiskereskedelmi forgalomról szóló adatok második becslését. A decemberi 5,0 százalékos növekedéssel együtt 2015-ben a kiskereskedelmi forgalom 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amikor 5,2 százalékos volt az éves forgalom bővülése. Szerdán a lakásépítések, építési engedélyek tavalyi első-negyedik negyedévi adatait közli a KSH. A harmadik negyedévben 1574 lakás épült, 290-nel 1(5,6 százalékkal) kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában, a kiadott építési engedélyek száma 3035 volt, kilencvenhéttel (3,3 százalékkal) több a tavalyinál. Az év első kilenc hónapjában 4657 lakás épült, 9,5 százalékkal kevesebb, mint a múlt év első három negyedévében, a kiadott építési engedélyek száma viszont 24 százalékkal, 8616-ra nőtt.
10ograf
Pénteken a foglalkoztatottság-munkanélküliség 2015. novemberi és 2016. januári adatát teszik közzé. Az előző három hónapban, a múlt év október-decemberében 281 ezer volt a munkanélküliek száma, 38 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, ezzel a munkanélküliségi ráta 1,0 százalékponttal 6,2 százalékra csökkent. 2015 egészét tekintve átlagosan 308 ezer volt a munkanélküliek száma, 35 ezerrel kevesebb, mint 2014-ben.

A munkanélküliségi ráta 6,8 százalékos értéke 0,9 százalékponttal volt alacsonyabb az előző évinél. A foglalkoztatottak száma elérte a 4 millió 259 ezret 2015 negyedik negyedévében, és 118 ezerrel – 2,8 százalékkal – haladta meg az egy évvel korábbit.