Ébredezik a hazai szállodapiac

Kiszámíthatóbbá vált az iparági környezet

Horváth Éva – 2016.02.22. 02:51 –

Hosszú idő után újra beindulni látszik a hazai szállodaingatlan-piac. Míg a válság kitörése után évekig alig mozdult az adásvételek száma, ma már a két-háromcsillagos kategóriában is élénkül a kereslet.

Az elmúlt néhány évben leginkább a túlhitelezett, nem megfelelő üzleti modellel működő hotelek problémái­ról lehetett olvasni a hazai sajtóban, az idén azonban számos értékesítés illetve bérbeadás történt nemcsak a felső, hanem a két-háromcsillagos kategóriában is – mondta Csobádi Ákos, a DAV Property Kft. ügyvezetője. Mindez annak is köszönhető, hogy ma már a befektetők is bátrabban vágnak bele az ilyen jellegű projektekbe, kiszámíthatóbbnak ítélve az iparági környezetet, és túl alacsonynak a bankbetét hozamát.

A fővárosban az elmúlt hónapokban négy középkategóriás szállodaépület cserélt gazdát: a békásmegyeri Hotel Touringot a Metrodom csoport, az újbudai Hotel Venturát, az angyalföldi Hotel Góliátot és a kelenföldi Hotel Griff Juniort az Indotek csoport vásárolta meg a DAV-tól. A DAV piaci adatai szerint az ilyen típusú tranzak­ciók egy része bérleti konstrukció, azaz a korábbi üzemeltető marad az ingatlanban. A tranzakciók egy másik jelentős hányada esetén a szállodaépület funkcióját az új tulajdonos megváltoztatja, és turisztikai központi elhelyezkedés esetén nyaralóként értékesíti az apartmanokat, városi szálloda esetén lakásként, de arra is akadt példa, amikor egy városközponti épületet irodaházzá alakítottak.

Korábban, a nagy hotelépítések idején előfordult, hogy a beruházások egy részénél nem volt megfelelő az üzletvitel, illetve a tulajdonos nem tudott időben törleszteni. Ilyen esetben a jellemző gyakorlat az üzemeltető-csere, vagy a fedezet értékesítése volt. A megfelelő befektető megtalálásához azonban ma már alapos piaci szakértelem szükséges.