Légfolyosókon át szellőzne Peking

Kétezer kisebb vállalatot is bezárat a városvezetés a fojtogató füstköd miatt

Forró Péter – 2016.02.22. 02:07 –

Úgy tűnik, Peking városvezetése döntő lépésre szánta el magát a szmog elleni küzdelemben: szellőző korridorok hálózatának kialakításába fognak a súlyos légszennyezési problémájának kezelésére.

Az egymással érintkező parkok, folyók, autópályák és alacsony épülettömbök hálózatából készülő légfolyosók területéről eltávolítják a szabad légmozgást akadályozó magas szerkezeteket, a későbbiekben pedig korlátozzák azok építését.

Pekingben öt nagy, legalább 500 méter széles és több, ennél kisebb szellőző folyosót alakítanak ki. Azt még nem tudni, hogy a projekt befejezésének mi a határideje, de annyi biztos: a kormány a főváros vezetőinek a légszennyezés negyvenszázalékos csökkentését írta elő 2020-ig a 2013-as szinthez képes. A nehézipari vállalatok és a gépjárművek károsanyag-kibocsátása, valamint időjárási tényezők kedvezőtlen egybeesése által okozott szmog miatt Peking Kína egyik legszennyezettebb városa. A legsúlyosabb szmogterhelés általában szélcsendes időben szokott kialakulni. A Hszinhua hírügynökség a múlt hónapban arról számolt be, hogy Peking a szmog elleni küzdelem jegyében kétezer kisebb légszennyező vállalatot zárat be. Egy vezető környezetvédelmi tisztségviselő tájékoztatása szerint a város levegőjének szennyezettsége az utóbbi két évben már csökkent, bár amint arról lapunk is beszámolt, a közelmúltban kétszer is a legmagasabb, piros jelzésű szmogriadót kellett életbe léptetni.