Továbbra is veretlen a magyar válogatott

Kosárlabda. Hazai győzelem a pécsi Eb-selejtezőn a szlovákok ellen

Salánki Miklós – 2016.02.22. 01:58 –

Kiélezett, szoros csatában a magyar női kosárlabda-válogatott egyetlen ponttal legyőzte a szlovák csapatot Pécsett az Európa-bajnoki selejtező harmadik fordulójában, így továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezeti a csoportját.

KosarA magyar válogatott legjobbja a huszonhét pontot dobó Quigley Alexandria volt a szlovákok ellen (Fotó: MTI/Sóki Tamás)
A magyar és a szlovák válogatott is sok hibával játszott a pécsi Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a Lauber Dezső Sportcsarnokban, ahol az első három negyedben csapatunk csak 35, a vendégek 36 pontot dobtak. Például az első félidőben a magyarok harminc százalékkal dobták a triplákat, míg az ellenfélnek hét kísérletből egy sem ment be. Aztán az utolsó negyedben mindkét együttes elkezdett nemzetközi szintű teljesítményt nyújtani.

A hallatlan izgalmakat hozó utolsó perc 65–61-ről indult, és Slamova bedobta hatodik tripláját, ám szerencsére ezután már nem esett kosár, így ha minimális különbséggel is, de 65–64-re megnyerték Fegyvernekyék a mérkőzést, s így a lelkes pécsi közönség magyar sikert ünnepelhetett.

A meccs hazai hőse az a 29 éves, illinoisi születésű Quigley Alexandria volt, aki a női amerikai ligában (WNBA) nem tudott stabil játékos lenni, 2009-ben a Pécs játékosa lett, négy éve pedig magyar állampolgár. Az Euroligában szereplő török Fenerbahce 178 centis játékosának huszonhét pontot dobva döntő szerepe volt a magyar győzelemben.

A csapatkapitány Fegyverneky Zsófia tíz pontig jutott. „Szoros meccs volt, az utolsó negyedben sok kosár született. Nagyot küzdöttünk, a végén a szerencse is a mi oldalunkon állt. Ezzel a sikerrel fontos lépést tettünk az Európa-bajnokság felé” – nyilatkozta Stefan Svitek, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.
Három győzelem után csapatunk szerdán Izland ellen lép pályára Reykjavíkban. A selejtezőkörből a kilenc csoportgyőztes, továbbá a hat legjobb második jut ki a 2017-es csehországi Európa-bajnokságra.

Női Eb-selejtező, E csoport, 3. forduló: Magyarország–Szlovákia 65–64 (17–13, 9–11, 9–12, 30–28), Portugália–Izland 68–56. Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Szlovákia 5, 3. Portugália 4, 4. Izland 3.