Salgótarján: erős baloldali indulatok

Ösztöndíjakkal tartaná a városban a fiatalokat Simon Tibor, a fideszes jelölt

Pindroch Tamás – 2016.02.20. 01:34 –

Kezdenek elszabadulni a szocialisták és támogatóik indulatai Salgótarjánban. Az egyik, MSZP-t támogató közösségi oldalon halálosan megfenyegették Simon Tibor fideszes polgármesterjelöltet, akit tegnap a szocialisták alelnöke bukott brókernek nevezett.
Simon Tibor tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárát, Cseresnyés Pétert látta vendégül. A politikus foglalkoztatáspolitikai kérdésekkel foglalkozott, egy utalást sem tett az MSZP polgármesterjelöltjére, Fekete Zsoltra. Nem úgy, mint a szocialisták alelnöke, Lukács Zoltán, aki durva kirohanásokat intézett Simon és a Fidesz ellen.

Szerinte a kormány tagjai fenyegetőzni járnak a városba. Azzal támadta Simont, hogy a Fidesz a Brókernet bukott brókerét szeretné Salgótarján élére állítani. Azt is mondta, Simont „elvitték” főosztályvezetőnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba, amely éppen darabjaira rombolja szét a közoktatást. Simon több éven keresztül megbecsült tanár, majd iskolaigazgató volt a városban, vezette a helyi Kliket is, majd az intézmény budapesti főosztályvezetője lett. Forrásaink szerint Lukács Zoltán brókernetes vádjai légből kapottak, Simon Tibor soha senkit nem károsított meg.

Simont a Facebookon is támadják, életveszélyesen megfenyegették. Az MSZP-s polgármesterjelöltet, Feketét támogató „Tarjáni Fészek” oldalon egy hozzászóló azt írta Simonról, „a Duna-parton neki is lenne hely a többi szarházival együtt, csak nem egymás mellé kellene állítani őket, hanem egymás mögé, mert drága a golyó”. Egy másik ellenzéki szimpatizáns azt tette ehhez hozzá, hogy „egy rendes fegyverhez szurony is tartozik. A golyó csak megváltás lenne neki”. Fekete elhatárolódott a hozzászólásoktól, a Fidesz büntetőfeljelentést tett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter tegnap azt mondta, a szakképzési rendszer átalakítása Salgótarjánnak is lehetőséget nyújt arra, hogy előbbre jusson a munkahelyteremtésben. A befektetők számára az infrastruktúrán túl az a legfontosabb szempont, hogy van-e megfelelően képzett vagy képezhető szakembergárda az adott településen.

Cseresnyés Péter kifejtette, a település sikeréhez olyan felelős vezetők kellenek, akiknek elsődleges szempont, hogy minél több fiatal maradjon Salgótarjánban, ott szerezze meg a helyi munkaerő-kínálatnak megfelelő szakképzettségét. Hozzátette, Simon Tibor ezt nagyon fontosnak tartja. Az államtitkár szerint minden forrást annak érdekében kell felhasználni, hogy a fiatalok találják meg a boldogulásukat, ehhez pedig jó gazdálkodás kell, az, hogy a város mindig hozzáférjen likvid pénzekhez, és ne a hitel, ne az adósság legyen a fejlesztés egyik eszköze. Simon a meglevő források, koncepciók, kapcsolatok kihasználásával, csatlakozva a kormányzati programhoz, mindent ki akar és ki tud hozni Salgótarján lehetőségeiből – hangsúlyozta az államtitkár.

Simon Tibor arról beszélt, olyan foglalkoztatáspolitikára van szükség a városban, amely ott tartja a fia­talokat, ennek egyik lehetséges irányaként a szakképzést jelölte meg. A városi hiányszakmák tanulásának támogatásához szerinte bővíteni kell az ösztöndíjrendszert.

Az időközi polgármester-választást a jövő vasárnap tartják majd Salgótarjánban.