Dominóhullám indult Bécsből

Pintér Sándor: Fel kell készülni a határvédelemre

Őry Mariann – 2016.02.20. 01:25 –

Életbe léptek az migránsok osztrák befogadását szigorító intézkedések, a bécsi lépés a balkáni útvonal minden országára hatással lesz.

Ausztria a napi beléptetési kvóta bevezetése után újabb lépéseket tesz majd a közös cél, az illegális migráció leállítása érdekében – mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak. Az osztrák kormány továbbra is kiáll Angela Merkel német kancellár mellett, de meggyőződése, hogy csak tagállami szintű intézkedésekkel lehet eljutni a menekültválság európai megoldásához – mondta a miniszter. Mikl-Leitner szerint a nemzeti intézkedések „diktálják az ütemet”, ezt mutatja, hogy Ausztria intézkedései „dominóhatást” váltottak ki a balkáni migrációs útvonalon. Ennek köszönhető az osztrák, szlovén, horvát, szerb és macedón rendőri vezetők csütörtökön hozott „nagyon fontos döntése” is, miszerint csak a háború sújtotta országokból származó menedékkérőket engedik át a macedón határon.

Szlovákia készen áll arra, hogy olyan „műszaki jellegű intézkedéseket” tegyen, amelyekkel Ausztriával közös határát megvédheti – reagált Robert Fico szlovák kormányfőn a brüsszeli uniós csúcson a TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint.

Ljubljanában sem hagyják szó nélkül a bécsi döntéseket, a szlovén lapok szerint a kormány napi menedékkvóta bevezetését tervezi, ami alacsonyabb, mint az osztrák. Ausztriában tavaly kilencvenezer menedékkérelmet nyújtottak be, ettől a héttől azonban csak nyolcvan kérelmet fogadnak be naponta. Az osztrák hatóságok ugyanakkor az elmúlt héten naponta negyven migránst vissza is fordítottak a szlovén-osztrák határról, és ez a szám a jövőben emelkedhet – írta a Vecer nevű napilap.

Pintér Sándor magyar, és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter Röszkén tárgyalt tegnap az illegális migráció elleni közös fellépésről. A találkozót követő sajtótájékoztatón Pintér Sándor elmondta, egyetértettek abban, hogy az illegális migráció, a népvándorlás a következő időszak fontos problémája marad. Az osztrák kormány bejelentése nem könnyíti meg a helyzetet, ezért fel kell készülni arra, hogyan tudjuk megvédeni határainkat – hangsúlyozta a politikus.

A szerb belügyminisztérium tegnap azt közölte, hogy noha a Vecernje Novosti belgrádi napilap úgy értesült, hogy Szerbia tegnap lezárta a Macedóniával közös határát, valójában csak az egy nappal korábbi zágrábi rendőrségi egyeztetést követően ismét szigorítottak az ellenőrzésen, ezért lassabban érkeznek a migránsok.


Renzi „politikailag megzsarolta” hazánkat

A fejlesztésekre szánt uniós támogatások csökkentésével fenyegette meg a visegrádi országokat Matteo Renzi olasz kormányfő, amennyiben nem vesznek részt a migrációs krízis hatékony kezelésében – közölte újságírókkal egy brüsszeli forrás az Európai Tanács ülését követően, péntek hajnalban. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Renzi politikailag megzsarolta Magyarországot és a V4-eket. Az M1 reggeli műsorában úgy fogalmazott, a visegrádiak szilárd álláspontja, hogy nem a kötelező kvóta a megoldás Euró­pának. „A V4-ek fellépésén túl kevés olyan lépés történt az elmúlt időszakban, amely megállítaná az illegális migrációt” – jegyezte meg. „Renzi azért fenyegeti Ausztriát és Magyarországot, mivel nem akarnak több bevándorlót. Azt gondolom, hogy az osztrák és a magyar kormány saját állampolgárait védi, miközben Renzi veszélyt jelent gyerme­keink jövőjére” – mondta Matteo Salvini, az olasz ellenzéki Északi Liga elnöke.