Két százalék is lehet a tavalyi deficit

Hornung Ágnes: Betartjuk a bankadó mérséklése érdekében hozott egyezséget

Szajlai Csaba – 2016.02.20. 01:21 –

Tervezési fázisban van a nullszaldós központi költségvetés koncepciója, de szó sincs arról, hogy a tavasszal „átírnánk” a bankadót – mondta lapunknak Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára.

Hornung Ágnes 20160220Hornung Ágnes (Fotó: MH)

– Meglepte-e az NGM-et a 2015-ös bérdinamika? Egyáltalán, mi volt a „hajtóerő” a tavalyi béremelések vonatkozásában?

– Pozitív meglepetésként ért bennünket a KSH-kimutatás, hiszen a konvergenciaprogramban éves alapon 3,2 százalékkal számoltunk magasabb reálbérekkel, s ehhez képest több mint négy százakkal emelkedtek a fizetések. Mind a versenyszféra, mind pedig a közszféra hozzájárult a bérdinamikához. Utóbbi tekintetében jelentős előrelépés volt a jövedelmeknél a fegyveres testületek esetében, valamint a szociális területen dolgozók kiegészítése „hajtotta” a fizetések emelkedését.

– Más téma, de aktuális: az idén finanszírozási gödör alakulhat ki az uniós pénzek átmeneti lassulása miatt. Hogyan lehet az űrt betölteni?

– Egyfelől az idén is jelentős nagyságrendű uniós forrást kívánunk lehívni, emellett a személyi jövedelemadó csökkentése és további adókedvezmények szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogyasztás emelkedésén keresztül ösztönözzék a gazdaság növekedését. De nagy reményeket fűzünk az új otthonteremtési programhoz, amely az építőipar fellendítésén keresztül szintén ösztönzi a növekedést.

– Nullszaldós költségvetés híre folyik már a csapból is: ezek a szerint a 2017-es büdzséből „eltűnhet” a hiány?

– A koncepció tervezési fázisban van. A 2017-es költségvetés terve az idén is, csakúgy, mint a múlt esztendőben volt a 2016-os büdzsé, az Országgyűlés tavaszi időszakában lesz benyújtva.

– „Átírják-e” a bankadót?

– Erről szó sincs: a kormány betartja azokat az előírásokat, amelyeket a bankadó mérséklése érdekében korábban tett. Új elem lehet azonban a 2017-es és 2018-as mérték rögzítése.

– Szép hetet zárhat az NGM: sorakoztak a jobbnál jobb elemzések.

– Leginkább a Nemzetközi Valutaalap (IMF) értékelését emelném ki. Az IMF szakértői nem pusztán arra hívták fel a figyelmet, hogy jelentősen csökkent a sérülékenységünk, hanem azt is, hogy a vártnál jobb költségvetési folyamatok segíthettek az adósságot csökkenteni. Becsléseik szerint a GDP két százaléka lehetett a büdzsé hiánya a 2,4 százalékos előzetes céllal szemben 2015-ben. Ha rendelkezésre állnak majd a végső adatok, elképzelhető, hogy még két százalék alá is „bekukucskál” a deficit.