Töretlen érdeklődés: kétszázezernél is több e-kártyát igényeltek

Igen népszerű lett az új típusú személyi igazolvány

Baranya Róbert – 2016.02.19. 01:29 –

Folyamatosan alakítják ki az új típusú személyi igazolványokon lévő adatok kiolvasásához szükséges feltételeket – közölte lapunk megkeresésére az illetékes hivatal.

Kormányabla 20160219Kormányablaknál. Sokan igényelnek e-aláírást is (Fotó: Csudai Sándor)

Nem csökken az érdeklődés az új típusú elektronikus személyi igazolvány iránt. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) lapunk megkeresésére közölte, eddig már több mint kétszázezer ilyen igazolványt igényeltek az állampolgárok januártól. Hozzátették: az igénylők hatvan százaléka kérte az ujjnyomat elhelyezését a tároló elemen, valamint minden hetedik állampolgár igényelt e-aláírást az okmányához.

A KEKKH arra a kérdésünkre, hogy az állampolgárok több helyen nem tudták még használni az elektronikus igazolványt, azt válaszolta, a NAV-ügyfélszolgálatok, illetve az OEP esetében az „adatok kiolvasásához szükséges feltételek kiépítése, a rendszerillesztés, valamint a kapcsolódó fejlesztések, és így a szolgáltatás bevezetése” folyamatban van. A hivatal minderről folyamatos tájékoztatást nyújt honlapján, a „Megújult a személyazonosító igazolvány” menüpont alatt.

Ahogy korábban lapunk is beszámolt róla, az új igazolvány vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, de ezen felül egy chip révén is tárolja a személyi adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, valamint a társadalombiztosítási- és adóazonosító jelüket is. A kártya az adatcsoportokat egymástól elkülönülten tárolja, egyszerre csak egy funkciót lehet használni, megakadályozva ezzel, hogy több adatunk is hozzáférhető legyen az arra nem jogosultak számára. Az elektronikusan tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre nincs lehetőség. Az igazolvány ingyenes, tizennyolc éves kor alatt három, e felett hat évig érvényes.