„Erdogant erősíti minden merénylet”

Isztambulban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, a magyar külügyminisztérium óvatosságra inti a turistákat

Tóth Loretta – 2016.02.19. 01:20 –

Egyértelműen a kurdokat teszi felelőssé Törökország a szerda esti, huszonnyolc halálos áldozatot és hatvanegy sebesültet követelő öngyilkos merényletért. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő lapunk megkeresésére elmondta: a robbantás pont a céljával ellentétes hatást ért el, Recep Tayyip Erdogan török elnök malmára hajtva a vizet.

Egy a kurdokat segítő szíriai származású férfit – Salih Necart – gyanúsít a török kormány a szerdai ankarai öngyilkos merénylet végrehajtásával. Necar kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), és a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) tagja volt. Recep Tayyip Erdogan államfő közölte: „Törökország harca napról napra eltökéltebb lesz az efféle morális és humanitá­rius határokat nem ismerő támadásokat végrehajtó bérencek és a mögöttük álló erők ellen.”

Saleh Muslim, a szíriai kurd Demokratikus Egyesülés Pártjának (PYD) vezetője viszont tagadta, hogy a tömörülés katonai szárnyának, a YPG-nek bármiféle köze lenne az ankarai merénylethez. „Ezek a vádak egyértelműen a szíriai beavatkozási kísérlettel függenek össze” – jelentette ki, és hozzátette, hogy soha nem hallottak a terrorakció elkövetésével gyanúsított Salih Necarról.

Ahmet Davutoglu török kormányfő bejelentette, hogy folytatják tüzérségi hadműveleteiket a YPG állásai ellen, és felháborodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a terrorizmusellenes koalícióban a Törökország oldalán harcoló szövetséges országok a kurdokat támogatják. Azok az államok, amelyek közvetve vagy közvetlenül segítik az ellenséges kurd szervezetet, elveszíthetik Törökország barátságát – tette hozzá. Mint mondta, a merénylet huszonnyolc halálos áldozatából huszonhét a hadsereg tagja vagy alkalmazottja, egy pedig civil volt, a sebesültek száma pedig hatvanegy. Davutoglu a merényletre hivatkozva lemondta a tegnapra tervezett brüsszeli mini csúcstalálkozót is, amelyen tizenegy uniós vezetővel tárgyalt volna az Európát sújtó menekültválság megfékezésének törökországi szerepéről.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő lapunknak elmondta, a török külügyminisztérium tegnap délután bekérette az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagországa – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország –, valamint Hollandia és Németország nagykövetét, továbbá az Európai Unió törökországi képviseletének vezetőjét a történtek miatt, ezzel a lépéssel pedig óriási diplomáciai ügyet csináltak a merényletből. Érdemes szem előtt tartani, hogy a robbantás miatt a török kormányfő lemondta a brüsszeli csúcson való részvételét, ennek pedig egyenes következménye, hogy az égető fontosságú migránskérdés megoldása eltolódott, hiszen Törökország szerepe kulcsfontosságú abban – tette hozzá a szakértő. Emlékeztetett, Erdogan már az első percben bejelentette, hogy Törökország megvédi önmagát, azt pedig ne feledjük, hogy az országban egyszemélyi diktatúra van, tehát bármilyen merénylet is történik, az a fennálló diktatúrát erősíti. A szerdai merénylet tehát semmiképp sem érte el célját, hiszen ahelyett, hogy gyengítené Erdogan rendszerét, éppen hogy erősíti azt, hiszen a nyugati demokrácia mindenkor terrortámadásként minősít egy ilyen véres merényletet, és Erdogant fogja támogatni – vélekedett Nógrádi.

Isztambulban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget az ankarai merénylet után. A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata csütörtöki figyelmeztetésében azt kéri a kiutazó magyar állampolgároktól, hogy legyenek az általánosnál körültekintőbbek. Áder János köztársasági elnök levélben fejezte ki részvétét a török államfőnek.


Pénzmosás miatti eljárás az elnök fia ellen

A bolognai ügyészség vizsgálatot indított Recep Tayyip Erdogan török elnök Olaszországban élő fia ellen, akit egy török politikai menekült pénzmosással vádol. Az olaszországi ügyészség Murat Hakan Uzan török vállalkozó feljelentését követően indított vizsgálatot. A Franciaországban politikai menekültként tartózkodó török férfi azzal vádolja Bilal Erdogant, hogy jelentős összegű készpénzzel érkezett Olaszországba, amelyet itt akar tisztára mosni. A török államfő harmincöt éves fia a Johns Hopkins University amerikai egyetem bolognai karán tanul.