Védvonalaink tartása volt a cél a csúcson

Hazánk rögzíteni szeretné, hogy a briteknek adott szabályozási lehetőségek más uniós országok számára ne váljanak elérhetővé

MH-összeállítás – 2016.02.19. 01:17 –

A migrációs válság volt a tegnap Brüsszelben megkezdődött európai uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos csúcstalálkozójának egyik fő témája. A találkozó előtt Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: biztos abban, hogy a tárgyalásokon sem sikerül olyasmit ráerőltetni Magyarországra, amit nem tudna, vagy nem akarna elfogadni.

Cameron és Orbán 20160219David Cameron brit miniszterelnök és Orbán Viktor a brüsszeli tanácskozáson (Fotó: MTI - Miniszterelnöki Sajtóiroda  - Szecsődi Balázs)

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács kétnapos tanácskozásán részt vevő Orbán Viktor Brüsszelben magyar újságírók előtt azt mondta: „Azzal leszek elégedett, ha tudjuk tartani a védelmi vonalainkat.” A miniszterelnök szerint sikerült elhárítani azokat a kísérleteket, amelyek a kötelező betelepítési kvótákat Magyarországra erőltetnék. Csütörtökre egy migrációs mini-csúcstalálkozót is terveztek Brüsszelben, ám az elmaradt a szerdai ankarai merénylet miatt. A találkozón tizenegy uniós vezető és a török kormányfő egyeztetett volna, de Ahmet Davutoglu a támadásra hivatkozva végül lemondta részvételét.

Az illegális bevándorlás témakörében és a londoni kormány reformköveteléseinek ügyében tárgyaló uniós állam-, illetve kormányfők Brüsszelben tartandó megbeszélésével kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: biztos abban, hogy a tárgyalásokon sem sikerül olyasmit ráerőltetni Magyarországra, amit nem tudna, vagy nem akarna elfogadni.

Két olyan határt fektetett le London reformköveteléseivel kapcsolatban a magyar kormány, amelyet az európai uniós csúcson nem szabad átlépni; az egyik, hogy a személyek szabad mozgása nem szenvedhet csorbát, a másik, hogy nem születhet precedens.

„Mindenképpen meg kell védeni azt a jogot, hogy ha akarunk, akkor mehessünk. Akár turistaként, családlátogatásra, vagy munkavállalóként” – mondta a miniszterelnök. A másik feltétel, amelyet Magyarország rögzíteni szeretne, hogy a briteknek adott szabályozási lehetőségek más uniós országok számára ne váljanak elérhetővé.

A migrációs kérdésben az együttműködésre és a szolidaritásra kell helyezni a hangsúlyt – derült ki abból a beszédből, melyet az uniós csúcson mondott el csütörtökön Brüsszelben Martin Schulz. Az uniós parlament elnöke úgy vélte: Európa országainak felelőssége, hogy befogadja a szegénység, a háború és a terrorizmus elől menekülőket. Ahogy szolidárisnak kell lenni a menedékkérőkkel, úgy a tagországoknak egymással is – húzta alá Schulz.

A német, szociáldemokrata politikus kiemelte az Ankarával való együttműködés fontosságát. Schulz úgy véli: Törökország megérdemli Európa segítségét, mert hatalmas nyomás nehezedik rá, területén több millió embernek biztosít menedéket. Az EP elnöke ugyanakkor megemlítette, hogy az EU–török cselekvési terv hatása egyelőre nem érzékelhető kielégítően a migráció csökkenésében.

A nem mérséklődő, Törökországon át érkező migráció hullámát fenntartható módon legális keretek közé kell terelni – hangsúlyozta Martin Schulz. Ennek egyik, a schengeni határok és vívmányok megvédése érdekében elengedhetetlen feltétele az, hogy az Európa külső határain felállított úgynevezett hot spotok, az uniós menedékkérő-regisztrációs központok jól működjenek. Emellett fel kell gyorsítani a közös európai határ- és parti őrség létrehozását, amely biztosítaná a schengeni határok őrzését – vélekedett Schulz. Lapzártakor még tanácskoztak az uniós csúcs résztvevői.


Röviden
Münchenben komolyan veszik Visegrádot

- Nem szabad nyomást gyakorolni a visegrádi országokra és kioktatni őket, hanem komolyan kell venni a menekültválság kezelését illető aggodalmaikat – mondta Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Die Weltnek. Söder szerint a V4-ek nem rosszindulatból akarnak második védvonalat, csak már nem hisznek abban, hogy Görögország képes biztosítani az EU külső határát, s nem akarják egyedül Törökországra bízni Európa jövőjét. Hangsúlyozta, a bajor álláspont is az, hogy meg kell védeni a külső határt, korlátozni kell a bevándorlást és kiutasítani a menedékre nem jogosultakat.

- „Nem lenne itt az ideje, hogy nyilvánosan, hangosan és együttesen bocsánatot kérjen az osztrák vezetés Orbán Viktortól?” – tette fel a kérdést a Die Pressében Andreas Unterberger népszerű osztrák blogger. Az újságíró szerint a kormányt a közelgő elnökválasztás motiválja, de legalább féléves késéssel ugyan, de tesznek valamit a migráció megfékezésére. Unterberger szerint nemcsak a szociáldemokrata kancellárnak, hanem a néppárti belügyminiszternek és az alkancellárnak is meg kell követnieMagyarországot, miután nem szégyellték nyíltan bírálni.

- Megszavazta a bolgár parlament csütörtökön azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a rendőrség mellett a hadsereget is bevethessék a határ védelmére az illegális bevándorlás megfékezése céljából.

- Közepesre értékelte a német kancellár menekültügyi tevékenységét a legnagyobb példányszámú német lap, a Bild. Nyolc „tantárgyból” kettőben elégtelenre értékelte a teljesítményét: továbbra is erős a menekülthullám, és uniós szinten nem érvényesítette válságkezelési elképzeléseit, és elszigetelt helyzetbe vezette Németországot.

- Svédország luxushajót akar kibérelni, hogy egy balti-tengeri kikötőben lehorgonyozva 1800 migránst szállásoljon el – közölte csütörtökön a svéd bevándorlási hivatal. Stockholmban nincs elegendő szállás a 2015-ben az országba érkezett 163 ezer menedékkérő elhelyezésére.