Égi sétaútvonalat építenek Ausztrália ikonikus stadionja fölé

Nem mindenki rajong az ötletért

MH/MTI – 2016.02.18. 12:39 –

Új kilátóplatformot, vagy más néven égi sétaútvonalat (Skywalk) építenek hetven méter magasban Ausztrália talán legikonikusabb sportstadionja, a Melbourne Cricket Ground tetején (MCG).

melbourne cg lead

A Victoria szövetségi állam által csütörtökön bejelentett, a tervek szerint a stadionra és a környező városra is panorámát biztosító kilátó mellett egy drótkötélpálya építését is felvetették, amelynek segítségével a látogatók másodpercek alatt csúszhatnának át a gyep felett a pálya egyik végében álló eredményjelző táblától a másikig.

A százezer nézőt befogadni képes stadion már most Ausztrália egyik legnépszerűbb turistacélpontja, a remények szerint a kilátóplatform és a kötélpálya több ezer új látogatót vonz majd a sportmentes időszakokban. A beruházás költségét 1,8 millió amerikai dollárra (mintegy ötszázmillió forint) becsülik - ebből négyszázötvenezer dollárt Victoria állam állna -, a mintegy tizenkét hónapra tervezett építkezés már idén megkezdődhet.

John Eren, Victoria állam sportminisztere szerint a kilátóplatform riválisa lehet a sydneyi kikötői híd felső ívén kialakított mászópályának, amely több mint hárommillió látogatót vonzott megnyitása óta. „Ez egy nagyszerű projekt” - fogalmazott.

Ugyanakkor nem mindenki biztos abban, hogy sikeres lehet az ötlet. Az ausztráliai futball-ligában (AFL) játszó Melbourne Demons csapatának egykori játékosa, David Schwarz úgy nyilatkozott egy rádióinterjúban: „nem vagyok a rajongója a tervnek. Soha nem látnál ilyet a Wimbledonban vagy a Lord's Cricket Groundban, szerintem egy kicsit lealacsonyítja a helyet”.

Az elmúlt tizenkét hónapban a melbourne-i stadion adott helyet a krikettvilágkupa döntőjének, az AFL döntőjének, valamint a Nemzetközi Bajnokok Kupájának (ICC) is, utóbbin európai labdarúgó sztárcsapatok, köztük a Real Madrid, a Manchester City és az AS Roma is részt vettek.