„Őszinte és stabil” a fővárosi büdzsé

Folytatódik a tavaly elkezdődött jó tendencia, a budapesti iparűzési adóból származó bevételek az idén is nőnek Bagdy Gábor szerint

Jobbágyi Zsófia – 2016.02.18. 04:27 –

Feszített helyzetben, de „stabil és kiszámítható” költségvetést fogadott el tegnap a Fővárosi Közgyűlés. A Budapesti Közlekedési Központ a tavalyinál húszmilliárd forinttal többet kap a közösségi közlekedés szervezésére.

KozgyulesAz elfogadott költségvetés szerint a fővárosnak kilencvenegymilliárd forintja lesz fejlesztésekre (Fotó: Csudai Sándor)
Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés tegnap Budapest ez évi összevont költségvetését, amely a bevételi oldalt 228 milliárd 86 millió 173 ezer forintban, a kiadásit pedig 313 milliárd 529 millió 61 ezer forintban állapítja meg. Az előterjesztés szerint az így keletkező több mint nyolcvanötmilliárd forintos
hiányt a tavalyi büdzsé 70 milliárd 442 millió 888 ezer forintos maradványának felhasználásával, valamint hitelszerződések alapján lehívható tizenötmilliárdból fedeznék.

Bagdy Gábor, az egyik előterjesztő a tervezetről elmondta, nehéz és feszített helyzetben kell a fővárosnak gazdálkodnia, ám még így is sikerült a működés biztosítása mellett fejlesztési pénzeket elkülöníteni. A főpolgármester-helyettes kijelentette, folytatódik a tavaly elkezdődött pozitív tendencia, vagyis az iparűzési adóból származó bevételek az idén is emelkednek. Jelezte ugyanakkor, hogy a közösségi közlekedés finanszírozása nem teljesen megoldott tétel, dacára annak, hogy a költségvetésbe – Orbán Viktor miniszterelnök korábbi ígérete alapján – beépítették azt a 12,5 milliárd forintot, amelyet a központi büdzséből az agglomerációs járatok finanszírozására szánnak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a tavalyinál húszmilliárd forinttal többet, kilencvenegymilliárd forintot kap a közösségi közlekedés szervezésére, s e célra tizennyolcmilliárd forint állami támogatás is érkezik. A főváros kulturális feladatokra a tavalyinál 4,1 százalékkal kevesebbet, tizenkétmilliárd forintot költ idén, sportra pedig hatvankét százalékkal kisebb keret jut, összesen kétszáznyolcvanötmillió forint.
A szavazás előtti vitában Szaniszló Sándor szocialista képviselő az idei költségvetésről azt mondta, „őszintének tűnik, ám inkább egy sikolyra emlékeztet”, mivel a fennálló nyolcvanötmilliárdos bevételi-kiadási különbözettel „láthatóan nem tud mit kezdeni a főváros”. Felidézte, hogy 2010-ben 538 milliárd forintból gazdálkodott egy éven át Budapest, s ez az összeg azóta évről évre csökkent. Tokody Marcell jobbikos képviselő a dokumentumot a „városvezetés szegénységi bizonyítványának nevezte”, mivel az abban szereplő fejlesztések nagy részét hitelből finanszíroznák, az önkormányzatok feladatellátásra elkülönített tartaléka nulla forint, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) támogatására pedig nyolcvan- helyett hatvanmillió forintot szán a főváros.

Az ellenzéki nyilatkozatokra elsőként Kovács Péter fideszes képviselő, a költségvetési bizottság elnöke reagált, aki Szaniszló Sándorhoz fordulva „álságosnak” nevezte amiatt, hogy éppen a 2010-es költségvetési számokat hozta fel, hiszen akkor Budapest iskolákat és kórházakat is működtetett, amelyeket azóta az állam átvett. A közösségi közlekedéssel kapcsolatban kijelentette, annak finanszírozása biztosított, így nem kell attól tartani, hogy „leállnak a villamosok, a HÉV vagy a buszok”.

Kocsis Máté szerint természetes, hogy elhangzanak ellenvélemények a költségvetéssel kapcsolatban, ám azoknak nincs súlyuk, mivel „félüres pártirodákban ki lehet találni frappáns jelzőket, ám azok attól még nem lesznek igazak”. Józsefváros fideszes polgármestere kijelentette, elismerésként könyvelhető el, hogy az ellenzék „csak ezeket az ellenérveket tudta felhozni” az egyébként „stabil és kiszámítható” büdzsével szemben. Jelezte, valóban vannak viták egyes budapesti ügyekről, ám azok 2010 óta a főváros fejlesztéseiről szólnak, míg előtte „Budapest csődjéről és az akkori városvezetés által diktált gengsztertempóról” zajlottak. Végezetül Kocsis Máté módosító indítványt nyújtott be, amelyben a tanácsnoki keretből húszmillió forintot csoportosított át a BRFK-nak, amely így a tavalyihoz hasonlóan nyolcvanmillió forint fővárosi támogatást kap. A kezdeményezést az előterjesztők befogadták.


Röviden. Tízmilliárd forint jut útfelújításra

- Jóval több autót zárnak ki a forgalomból egy esetleges szmoghelyzet riasztási fokozatának életbe lépésekor a testület tegnap elfogadott javaslata szerint.

- Három fürdő fejlesztéséhez összesen 1,9 milliárd forintos hitelt vehet fel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján a Palatinus fürdő főépületének rekonstrukciójára és téliesítésére 1,2 milliárdot, a Széchenyi gyógyfürdő korszerűsítésére félmilliárd forintot, a Paskál strandfürdő téliesítésére pedig kétszázmillió forintot használnának fel.

- Budapest 2016-os költségvetése kiszámítható, stabil, és biztosítja a fejlesztések forrásait – reagált a Fidesz budapesti szervezete az ellenzéki kritikákra. Elképzelhető – írták – , hogy a Karácsony Gergely (PM) által vezetett Zuglóban az eladósodás és szűkölködés évei jönnek, miután indokolatlanul magas politikusi fizetésekkel és működési költségekkel terhelik a kerületet, ellenben a főváros a kilencvenegymilliárdos beruházásokon túl további huszonhárommilliárd forintot költ felújításokra, ezen belül 10,6 milliárd forintot útfelújításokra.

- A közlekedés az átadás-átvételig is zavartalan a budapesti agglomerációban – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az utasok az átmeneti időszakban is a megszokott formában vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A kormány célja az átvétellel, hogy az elővárosi forgalom folyamatos és zavartalan biztosítása mellett fejlesztéseket valósítson meg az agglomerációs közlekedésben – tették hozzá.