A biztonságból nem enged a kormányzat

„új identitást keres Európa, kétséges lehet az eddigi egység megőrzése”

Kacsoh Dániel – 2016.02.18. 04:13 –

Az európai egység válsága, a keresztényüldözések és a terrorizmus elleni védekezés lehetőségei is szóba kerültek a közszolgálati egyetemen a témában tartott, tegnapi tanácskozáson.

Konferencia„Elszakadtunk a gyökerektől”. Fernando Filoni bíboros (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
A bevándorlás vallási és etnikai hatásairól tartottak tudományos konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az intézmény rektora, Patyi András köszöntőjében jelezte, különösen is érintettek az igen aktuális témában, hiszen a hadtudományi kar hallgatói közreműködnek a déli műszaki határzárnál a biztonsági feladatok ellátásában.

Fernando Filoni bíboros, a vatikáni Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa egyebek mellett arról beszélt, Európa továbbra is sokszínű, az egységet a vallás, az emberi jogok és a művészetek teremtették meg. Csakhogy a posztmodern társadalmak egyre inkább elszakadnak e gyökereiktől, új identitást keresnek, így kérdésessé válhat az egység fenntartása. Szerinte a háborúk és egyéb konfliktusok által terhelt Közel-Keleten élőket vonzza a szabad Nyugat ígérete. A bíboros szólt arról is, fontos feladat megőrizni, támogatni az ottani, egyre kisebb, üldöztetésektől, leginkább az Iszlám Államtól szenvedő ősi keresztény közösségeket.

Simicskó István honvédelmi miniszter inkább biztonsági kérdésekről beszélt. A tervezett alaptörvény-módosításra utalva kijelentette, a kormány nem enged a magyar emberek biztonságából, így célja, hogy kellő mozgásteret kapjon a terrorizmus elleni küzdelemben. Megerősítette, álláspontjuk szerint az Európába özönlő százezrek között potenciális terroristák lehetnek. A váratlanul, gyenge célpontok megtámadásán alapuló, gerilla típusú hadviselés egyre súlyosabb problémákat okoz a nemzetközi biztonsági környezetben. Ezért ilyenkor gyors intézkedésekre van szükség, továbbá – több európai országhoz hasonlóan – annak lehetőségét is meg kell teremteni, hogy katonákat is be lehessen vetni a terroristák ellen – érvelt a kormányzati javaslat mellett, megjegyezve, senki sem gondolhatja komolyan, hogy a kormány napjainkban diktatúrát vezetne be, s a saját állampolgárai ellen lépne fel. Felvetette továbbá, érdemes lenne megvizsgálni, bár az elmúlt évtizedekben számos konfliktus volt a Közel-Keleten, mégis csak tavaly óta éri elképesztő migrációs nyomás Európát.

Erről beszélt Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára is, aki úgy fogalmazott, a kontinens védtelenné vált. Egyúttal tisztázta: Magyarország nem zárta le a határait, a szabályokat betartva, legális keretek között, azaz az átkelő pontokon továbbra is lehet menedékjogot kérelmezni. Szerinte a nyugati tagállamok is egyre inkább ilyen irányú intézkedésekben gondolkodnak.