Visszafordítható folyamatok

Varga: baloldali adóssághalmozás Salgótarjánban

Pindroch Tamás – 2016.02.18. 04:12 –

Nem reménytelen Salgótarján helyzete, amennyiben jó vezető áll a város élén – mondta tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Salgótarjánban.

„A szocialisták mindig adósságot és üres kasszát hagynak örökül, de ha jó vezetése van a városnak, tettre kész emberek vezetik a települést, akiknek van koncepciójuk, a dolog visszafordítható, ezért nem reménytelen Salgótarján helyzete sem” – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter tegnapi, salgótarjáni fórumán. Varga Mihály Simon Tibort, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjét ajánlotta a szavazók figyelmébe a február 28-i időközi polgármester-választásra.

A miniszter az MSZP-re célozva kifejtette, ha azok maradnak a város élén, akik eddig is az adósság felhalmozásában jeleskedtek, akkor nehéz abban reménykedni, hogy sok minden megváltozik a városban. Szerinte tudatos programmal, átgondolt koncepcióval eredményt lehet elérni, és Salgótarján már többször bebizonyította, hogy képes ilyen változtatásra.

Simon Tibor kifejtette, a városnak nincs beterjesztett költségvetése 2016-ra. Emlékeztetett, hogy a baloldali városvezetés tavaly ősszel munkacsoportot hozott létre a költségvetés előkészítésére. Adóemelést, új adók bevezetését, a helyi tömegközlekedés szűkítését, óvodabezárást, létszámcsökkentést fogalmaztak meg, a hiány várható mértékét pedig 1,1 milliárd forintban jelölték meg.

A Fidesz-frakció közölte, egyetért Kövér László házelnökkel abban,  a salgótarjániak nem bízhatják a felelőtlen baloldalra városukat, amely csak hiányt és csődöt hozott nekik. Dömsödi Gábor, Pásztó baloldal által támogatott független polgármestere szerint más országokban bűncselekmény lenne, amit Kövér mondott. A házelnök viszont adatsorokat közölt Salgótarjánban. Azt mondta, az itt élők nem hibázhatnak, az Orbán-kormány három és fél milliárdos adósságot vállalt át a megyeszékhelytől, az előző jobboldali városvezetés 2014-ben közel egymilliárdos plusszal adta át a város gazdálkodását, mára viszont az MSZP 1,2 milliárdos hiányt halmozott fel.