Tovább erősítenék a járási rendszert

Egyre több ügyet intézhetünk a kormányablakoknál, a jövőben még inkább a feladatokhoz igazíthatják a hivatalnoki létszámot

Pindroch Tamás – 2016.02.18. 04:09 –

Elégedettek az állampolgárok a kormányhivatal és a járások munkájával – erről beszélt lapunknak Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője. A kormánymegbízottat kérdeztük a bürokráciacsökkentő csomag hatásairól, az új államigazgatási struktúráról és a megye migrációs feladatairól is.

KormanyablakEgyedi információs alkalmazás is segíti a dolgozókat az ügyintézésben (képünk illusztráció) (Fotó: Csudai Sándor)
„Az ügyfeleink elégedettek a munkánkkal, ez derül ki a visszajelzéseikből. A gyorsabb, eredményesebb ügyintézéssel, a szolgáltató közigazgatás bevezetésével újfajta ügyfélkultúrát igyekszünk megteremteni” – mondta lapunknak Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője. A kormánymegbízott hozzátette, összesítésük alapján a járások négyszázötvenezer ügyet intéztek 2015-ben, ami óriási szám. Kifejtette, egyre nő a kormányablakokban intézhető ügyek száma, amely már most meghaladja a hatszázat, és nemsokára ezer lesz. Az ügyintézők munkáját segíti az úgynevezett „Tudástár” alkalmazás, amely az adott ügykörre vonatkozóan minden érdemi, az ügyintézéshez szükséges információt és jogszabályi hivatkozást naprakészen tartalmaz.
Kovacs-ernoKovács Ernő (Fotó: MH)
Kérdésünkre, hogy a januártól hatályos bürokráciacsökkentő csomag hatására megnőtt-e az ügyfélkörük, azt mondta, Baján és Kiskunhalason nem emelkedett jelentősen az érdeklődés januárban a tavalyi évhez képest, viszont Kecskeméten jelentősen megugrott. Ebből úgy tűnik, hogy a megyeszékhelyen az új digitális személyi igazolvány bevezetése jobban vonzotta az embereket, mint máshol.

Arra a felvetésünkre, miképp érinti majd a hivatalaikat a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által bejelentett, országosan hatezer fős hivatalnokcsökkentésről szóló terv, azt válaszolta, annak részleteit még nem ismerik. Szerinte tisztázni kell, milyen hatásköröket látnak majd el a megyei kormányhivatalok és a járások. A feladatokhoz fogják igazítani a létszámot. Bács-Kiskun megyétől már kértek be javaslatokat a miniszter által felvázolt államigazgatási struktúra hatékony megvalósításához. A kitűzött cél, hogy a minisztériumoktól, a kormányhivatalokhoz, onnan pedig a járási hivatalokhoz kerüljenek feladatok, a járásokat pedig meg kell erősíteni. Elmondta, kemény munka lesz az új szerkezet létrehozása, de tavaly már átestek egy nagy integrációs folyamaton, így nem aggódnak. Akkor csökkentették a vezetői létszámot, a korábbi igazgatókból főosztályvezetők, főosztályvezető-helyettesek lettek.

Arról is érdeklődtünk, miképp birkóztak meg a migránsáradattal, mekkora részük volt ebben a munkában. (Ismeretes, ősszel két másik megye mellett Bács-Kiskunban is tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány. Az intézkedés most is hatályban van.) Elmondta, a déli határszakasz védelme során példaértékű összefogás volt tapasztalható a Belügyminisztérium, az ORFK és a kormányhivatal szervei között. Szerencsére – folytatta – itt nem voltak olyan atrocitások, mint amilyeneket például Kölnben követtek el a migránsok, de a kertekben, a fóliasátrakban, a földeken bizony nagy anyagi károkat okoztak. A kormányhivatalnak az érintett gazdák kárpótlásáról is intézkednie kellett. Hozzátette, a határszakaszon élő emberek véleményéből kiderült, egyértelműen támogatták a határzár felállítását, a bevándorlók megállítását.