Merkel jövőjéről is tanácskoznak

Látványosan elszigetelődött menekültpolitikája miatt a ma kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt a német kancellár

MH-összeállítás – 2016.02.18. 03:47 –

Az Egyesült Királyság uniós tagságáról, valamint a migrációs válságról tanácskozik ma Brüsszelben az európai uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács. A Donald Tusk vezette testület át fogja tekinteni a válság kezelése céljából hozott határozatok végrehajtását, másrészt előkészíti a következő, márciusi ülésén meghozandó további intézkedéseket.


Nem kicsi a tétje a mai európai uniós csúcstalálkozónak: miközben Orbán Viktor magyar kormányfő az élére állt a visegrádi négyeknek, amelyek most Kelet-Közép-Európa képviseletében határozottan szembemennek Berlinnel és Brüsszellel a menekültválság kezelésében, a német kancellár jövője is függ a most meghozott döntésektől. E tekintetben ugyan megoszlanak a vélemények, sőt, Jean-Claude Juncker egyenesen azok táborát erősíti, akik bíznak Angela Merkelben és politikájában. Az Európai Bizottság elnöke azt mondta a német Bild című napilapnak, hogy a történelem a kancellárt fogja igazolni a menekültpolitikában, és Merkel az összes bírálójánál tovább marad majd hivatalában.
Arra a felvetésre, hogy Merkel a ma kezdődő csúcs előtt igen elszigeteltnek tűnik, azt mondta, hogy a kormányfői állás munkaköri leírásában szerepel a tartás és az állhatatosság erős nyomás alatt, a kancellároknak pedig mindig akkor adóznak elismeréssel, amikor „viharos időkben is tartják az irányt”. A Budapest által is támogatott görög–macedón határ lezárásáról szóló elképzelésekről Juncker azt mondta, hogy az együttműködés harmadik országokkal valamely tagállam határa lezárásának céljával jogilag nem megengedett és politikailag nem elfogadható.
Közben Merkel arról beszélt szerdán, hogy az uniós tagállamok közös célja a közösség területére érkező menekültek számának érezhető és tartós csökkentése, és a vita arról szól, hogy miként kell ezt a célt elérni.
A kancellár kiemelte, hogy a tanácskozáson el kell dönteni, érdemes-e folytatni a török–uniós akcióterv végrehajtását, amely elvezethet az illegális migráció érezhető korlátozásához, és ezzel lehetőséget teremthet legális menekültkontingensek átvételére, vagy pedig fel kell hagyni az erőfeszítésekkel és „egyesek vehemens követeléseinek” engedve le kell zárni a macedón–görög, illetve a bolgár–görög határt.
Ugyanakkor egy magas beosztású német kormányzati tisztségviselő tegnap úgy nyilatkozott: a sajtójelentésekkel ellentétben nincs eltérés a német és a visegrádi álláspont között, hiszen a V4-ek nyomatékosan elkötelezték magukat a válságkezelés európai útja mellett.
Törökországnak két-három hete van arra, hogy teljesítse az Európai Unióval kötött megállapodását a migráció ügyében. Amennyiben március közepéig nem enyhül a menekültek Európába irányuló áradata, szükség lesz az új határok kijelölésére a migráció megállítása érdekében – olvasható abban a „V4-ízű” felhatalmazásban, amelyet a cseh kormány fogadott el Bohuslav Sobotka miniszterelnök számára az uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban.


Röviden. Szerbia kész migránsokat elszállásolni

- Németországban emelkedett a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények száma tavaly, de a növekedés nagyságrendekkel elmaradt a menekültek számának növekedésétől – állapította meg a szövetségi bűnügyi hivatal egy bizalmas jelentésben, amely szerint a Németországban menedéket kereső emberek túlnyomó többsége nem követ el bűncselekményt.

- Nem nőtt jelentősen a menekültek által elkövetett bűncselekmények száma Ausztriában – írta a Kurier című osztrák napilap szerdai száma a 2015-ös bűnügyi statisztika előzetes számaira hivatkozva. Az adatok szerint 2014-ben tízezer, 2015-ben tizennégyezer alkalommal érkezett menekültekkel szembeni büntetőfeljelentés. Az osztrák közszolgálati média, az ORF januári beszámolója szerint Bécsben egyre több fegyvert adnak el, és gázspray iránt is megnőtt a kereslet.

- A szlovákiai Magyar Közösség Pártja üdvözli a visegrádi négyeknek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) a migránskérdéssel kapcsolatos – a hétfői prágai csúcstalálkozón is megerősített – elszántságát, és egyetért azzal, hogy a menekültválság mihamarabbi megoldást igényel, annál is inkább, mert az Dél-Szlovákia lakosainak is valós biztonsági kockázatot jelent – hangzott el a felvidéki magyar párt Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

- Horvátország 217 migránst toloncolt vissza Szerbiába kedd éjszaka – közölte Mirjana Milenkovski, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai szóvivője szerdán. A migránsokat vonattal szállították vissza Horvátországból a szerbiai Sidre, ahol a helyi befogadó központban helyezték el őket. Főként afgán családokat küldtek vissza, de iraki és néhány szíriai is van köztük. Hozzátette: azon dolgoznak, hogy kiderítsék, miért küldték vissza a bevándorlókat a horvát hatóságok.

- Szerbia készül arra, hogy esetleg több ezer migránst szállásoljon el hosszabb időre. Az ország tizenhét városában összesen hatezer helyet biztosítanak azoknak, akik valami oknál fogva Szerbiában rekednének.


05o-coverWSCIECI – Lengyelország
„Európa iszlám megerőszakolása”
A szilveszteri kölni támadásokra reflektál az egyik legnépszerűbb lengyel hetilap, a konzervatív wScieci legújabb számának címlapja, amely nagy visszhangot keltett az interneten. A szalagcímében a kontinens „iszlám megerőszakolását” említő lapban „Öngyilkosságot akar elkövetni Európa?” és „Európa pokla” címmel olvashatók cikkek, a lapot azzal hirdetik, hogy riportjában leírja, amit a média és a brüsszeli elit eltitkol az európai uniós polgárok elől. Aleksandra Rybinska újságíró vezércikke szerint a veszélyre intő jeleket már régen lehetett látni, de az európai vezetés a politikai korrektség nevében figyelmen kívül hagyta vagy elbagatellizálta azokat.

Handelsblatt
A kerítések kontinense
A visegrádi országok nyílt kihívást intéztek Németországhoz. Orbán Viktor a bezárkózás és idegenellenesség politikáját követve a korábbi elszigeteltség után létrehozott Keleten egy politikai szövetséget, ami sérti a német érdekeket, valamint ravaszsággal és pimaszsággal sikerült elszigetelnie német kollégáját az Európai Unióban. Sok tagország pénzkiadó automatának nézi az Európai Uniót, és sok posztkommunista országban törölték a szókincsből a szolidaritás kifejezést. Nem szabad engedni, hogy ne legyen pénzügyi következménye a legtöbb kelet-európai országra jellemző szolidaritáshiánynak.

Süddeutsche Zeitung
Mindenki bűnös
Magyarországon „rögtönítélő bíróság” dönt az illegálisan beutazott menekültek ügyében, és az ítélet már a tárgyalás kezdete előtt készen áll. Fél évvel ezelőtt Magyarország sokkolta Európát, és sokan az európai gondolat megszégyenítéséről, új vasfüggönyről beszéltek a határzárral kapcsolatban, de az idők változnak, és most már a kerítés a válságkezelés eszköze, mert az EU nem talált más megoldást.

 

Merkel jövőjéről is tanácskoznakLátványosan elszigetelődött menekültpolitikája miatt a ma kezdődő európai uniós csú...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 17.