Sokat javult az anyagi helyzet

Leginkább a budapesti harmincasok optimisták

Nagy Kristóf – 2016.02.18. 02:05 –

Kedvezőbbnek látja jövőképét a lakosság, és mind többen értékelik pozitívan anyagi helyzetüket egy friss felmérés szerint.

A jelenlegi anyagi helyzet, valamint a rövid és a hosszú távú anyagi biztonság értékelése enyhén pozitív irányba fordult. A lakosság csaknem harmada, huszonkilenc százaléka inkább pozitívnak látta saját anyagi helyzetét – derül ki a K & H Biztosító legfrissebb felméréséből, amelyben a lakosság biztonságérzettel és jövőképpel kapcsolatos várakozásait vizsgálta. A mínusz ötven- és plusz ötvenpontos tartományban mozgó index a biztonság kilenc komponensét méri, legnagyobb súllyal az anyagi biztonsággal kapcsolatos kockázatok szerepelnek benne.

A felmérés a 30–59 éves korosztály körében készül ötszáz fős mintán, az online kérdőívet kitöltők reprezentálják a magyar lakosságot. A K & H biztos jövő indexe 2,4 pontra emelkedett tavaly a negyedik negyedévben az előző negyedévi mínusz 3,7 pontról a távirati irodához tegnap eljuttatott összefoglaló szerint. A jelenlegi anyagi helyzetüket nagyon pozitívnak értékelők aránya tizenhétről huszonhárom százalékra nőtt, a legoptimistábbak a budapesti harmincasok. A legtöbben, a válaszadók huszonkilenc százaléka inkább pozitívnak, míg huszonhat százalék inkább negatívnak látta saját anyagi helyzetét. A rövid távú anyagi kockázatokat mérlegelve a legtöbben még mindig azt tartották a legvalószínűbbnek, hogy nem lesz pénzük nyaralni, bár arányuk negyvenegyről harmincöt százalékra csökkent – derült ki a felmérésből. Az egészség megromlását és a munkahely elvesztését egyaránt huszonhat százalék tartotta rövid távon kockázatosnak.

A tavalyi év végére javult a magyar közbiztonság megítélése, bár a többség továbbra is pesszimista volt, negyvenhárom százalék szerint egyáltalán nem várható javulás sem egy-, sem pedig ötéves időtávon belül.