Bürokratikus akadályok a hadiipar előtt

Elsősorban nem a pénzhiány jelent problémát

Lázin Miklós András – 2016.02.18. 02:01 –

Tárcaközi munkabizottság dolgozik Magyarország fegyvergyártási képességének megteremtésén, mivel ez a terület hosszabb távon az ország húzóágazata lehet – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A tárca keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a testületet Lepsényi István, a minisztérium államtitkára vezeti. Az üggyel kapcsolatban érdemes felidézni, legutóbb Hende Csaba volt honvédelmi miniszter tett lépéseket, amikor három esztendővel ezelőtt bejelentette a Hadik-terv elindulását.

Lapunk akkor körkérdést intézett a rendszerváltás után megmaradt nagyobb hadiipari cégek vezetőihez, akik egyönte­tűen úgy nyilatkoztak, nem a pénzhiány a fő akadály. Szerintük amíg az európai mércével mérten is rémesen eltúlzott, gyakorta a józan ésszel szembemenő bürokratikus akadályokat nem bontják le, nincs valós remény az iparág feltámasztására. Példaként akkor azt mondták, a Magyar Honvédségnek még itthon készített lepedőt sem egyszerű beszállítani, nemhogy éles fegyvert. Az egyik vezető pedig egyenesen úgy fogalmazott, szimplább feladat a belga hadseregnek bakancsot értékesítenie, mint idehaza minden hivataltól pecsétes papírt kapni a varrodája bővítésére. A Hadik-terv alapjaiban helyes volt, de jelen állás szerint olybá tűnik, az ügy az „engedélyezési eljárások” mocsarába fulladt. Lapunk katonai forrásokból úgy értesült, hogy a Lepsényi István-féle bizottság látja ezeket a gondokat – kérdés, hogy a katonák után a civilek mennyit képesek lenyesni a totálisan felesleges bürokráciából.