Óriási összeget kap Székesfehérvár

A helyi gazdaság élénkítésére, valamint a megyei kórház beruházásaira is fordít a város a 16 milliárdos állami támogatásból

Nagy Kristóf – 2016.02.18. 01:55 –

Összesen tizenhatmilliárd forinthoz jut Székesfehérvár a Modern városok programban. Debrecen is hatalmas fejlesztési összegekre számíthat.

Elsősorban egészségügyi, kulturális és gazdasági beruházások megvalósítására fordítja Székesfehérvár azt a tizenhatmilliárd forintot, amelyet még tavaly irányzott elő a városnak Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program keretéből – mondta tegnap Vargha Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Emlékeztetett: már tavaly körvonalazódtak a város számára fontos fejlesztések és a jó előkészítő munkának köszönhetően a programban érintett első tizenhárom megyei jogú város közül Fejér megye székhelye kaphatja a legtöbb támogatást. A tervezett egészségügyi beruházással kapcsolatban Vargha Tamás elmondta: a Fejér Megyei Egyetemi Oktató Kórházban hétmilliárd forintból egy csaknem tizenegyezer négyzetméter alapterületű, ötszintes, kiemelten a modern kori népbetegségek kezelésére alkalmas belgyógyászati tömböt építenek, amely a nemrégiben átadott diagnosztikai tömbhöz kapcsolódik. A betegeket egyetlen, zárt és biztonságos rendszerben látják el a kórházba kerüléstől a rehabilitációig. Az új belgyógyászati tömb építésén túl a parkolási problémák megoldására is lesznek források. A meglévő parkoló fölé egy második szint létesül.

Cser-Palkovics András, a város polgármestere az oktatásfejlesztéssel kapcsolatban arról beszélt, a középiskolai oktatási, művészeti és sport campus kialakítására 7,5 milliárd forint, a Fehérvár tüdeje - Zöld Fehérvár programra egymilliárd, míg a multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok építésének előkészületeire félmilliárd forint támogatást fordítanak, amely szavai szerint régi nagy álma a városnak. Kuriózumnak nevezte azt a középiskolai campust, amelynek megvalósítása 12,5 milliárd forintba kerül majd, és első ütemeként mintegy 7,5 milliárd forintot kap meg Székesfehérvár 2016-ban.

Eddig nem látott fejlesztési program kezdődik Debrecenben is: az Új főnix-terv keretében több mint kétszázmilliárd forint fejlesztési forrás válik elérhetővé a város számára a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési időszakban – közölte tegnap Papp László polgármester. Értesüléseink szerint a héten egyeztettek a fejlesztésekről Orbán Viktor miniszterelnökkel a megyei jogú városok vezetői.