Rászorulóknak jutott ingyen tűzifa

Csaknem 2200 település vásárolt fűtőanyagot, 180 ezer családnak segítettek

Nagy Kristóf – 2016.02.18. 01:52 –

A legelesettebb embereket is segíti a kormány annak érdekében, hogy garantálja számukra a mindennapos élethez szükséges alapfeltételeket, ezt a célt szolgálja a szociális tűzifaprogram is – hangsúlyozta tegnap Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

A programban ezen a télen 180 ezer háztartás jutott tüzelőhöz az önkormányzatokon keresztül. Az államtitkár a részletekkel kapcsolatban elmondta: 2185 önkormányzatból 1890 állami erdőgazdaságoktól, 224 pedig kormányhivataloknál nyilvántartásba vett magán erdőgazdálkodóktól vásárolt tűzifát, további 152 önkormányzat pedig barnakőszenet. Az elmúlt öt évben mintegy tízmilliárd forintot biztosítottak a rászorulók téli tüzelőjére, és a költségvetési számok alapján idén is folytatódik a program. Pogácsás Tibor emlékeztetett: a tűzifaprogram csak egy elem azok közül, amiket a szociális rendszerben az önkormányzatokkal közösen garantál a kabinet, mivel a helyhatóságok az egyik szociális támogatási keretükön belül is rendelkeznek a téli tüzelő biztosításához szükséges forrásokkal, és ezen túl is tudják támogatni a lakosságot.

A Nyírerdő Zrt. azt közölte, az állami erdőgazdaságtól 167 szabolcsi, hajdúsági és borsodi település vásárolt szociális tűzifát mintegy 590 millió forint értékben, és leginkább akác és tölgy tűzifa vásárlására kötöttek szerződéseket, de értékesítettek kőrist, juhart és kései meggyet is. Öt év alatt 107 ezer köbméter tüzelőt vásároltak a települések a Nyírerdőtől.