Milliárdos beruházás a jó gabonáért

Lovász László: Ha jelölnek, szívesen folytatnám a munkát a magyar tudományos akadémia élén – agrár-innovációs központ épül

Lázin Miklós András – 2016.02.18. 01:28 –

A kormány 7,8 milliárd forintos támogatásával új agrár-innovációs központ épülhet Martonvásáron – mondta tegnap Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Bejelentette, ha jövőre, hároméves elnöki mandátuma lejártával jelölik, szívesen folytatná a munkát a szervezet élén.

„Ha jövőre, hároméves elnöki mandátumom lejártával jelölnek, akkor szívesen folytatnám a munkát a szervezet élén” – mondta tegnap egy akadémiai háttérbeszélgetésen Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Ugyanakkor aláhúzta, egyelőre fontosabb feladatokkal foglalkozik. A találkozón szó esett arról, hogy a kabinet 7,8 milliárd forintos támogatásával új agrár-innovációs központ épülhet Martonvásáron. Az Akadémia olyan fontos témákban is új tudományos programokat indít el vagy folytat kibővített formában, mint a víz és a környezet kérdése, valamint az oktatási szakmódszertan hosszú távú kutatása. A martonvásári agrár-innovációs központ építésével kapcsolatban Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese arról beszélt, a beruházás eredményeként egy telephelyre kerülhetnek az MTA agrárkutató intézetei. Hozzátette, mindez lehetőséget ad a molekuláris szinttől a termesztésig minden részkérdést magába foglaló komplex kutatások folytatására a Magyarországon kiemelt fontosságú gabonatermesztés területén. A találkozón sok egyéb mellett szó esett a Hóman Bálint-ügyről is. Ezzel kapcsolatban kiderült, Lovász László álláspontja változatlan, azaz ő elnökként nem fogja javasolni a hajdani kultuszminiszter visszavételét a tagok sorába.

Ugyancsak szó esett a közelmúltban bemutatott és nagy visszhangot kapott „Szigetköz-jelentésről”. Az anyagban szlovák és magyar kutatók értékelték azokat a vizsgálati jelentéseket, amelyeket a két ország szakértői 2008 és 2013 között készítettek a Szigetköz és Csallóköz rehabilitációjáról. Mint a háttérbeszélgetésen elhangzott, az Akadémia azért adott helyet a tanácskozásnak, hogy a két állam tudósai, kormányzati tisztviselői és természetvédői szakmai érveiket ismertetve tudjanak beszélni a folyamról.

Mindezeken túl szó esett még Magyarország „klímafelkészüléséről”.

A kutatás fő célja az, hogy kiderüljön, miként hat hazánk társadalmi és gazdasági viszonyaira, területi egyenlőtlenségeire a klímaváltozás.