Kész az ügyészi fellebbezés Biszku ügyében

Továbbra is életfogytiglani fegyházbüntetés kiszabását kéri a vádhatóság

Baranya Róbert – 2016.02.17. 00:49 –

Elkészítette, és a Fővárosi Törvényszékhez címezve be is nyújtotta a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Biszku-perben a törvényszék decemberi ítélete ellen bejelentett fellebbezésének írásbeli, részletes indokolását – tudta meg lapunk Bagoly Bettinától, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől.

A vádlott terhére súlyosításért, anyagi és eljárási jogszabálysértés miatt bejelentett fellebbezés a vádirati minősítés megállapítására, valamint Biszku Béla vádlott vonatkozásában életfogytig tartó, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására irányul – fejtette ki a szóvivő. A fellebbezést ténylegesen a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség továbbítja a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblára.

Ismert, a megismételt elsőfokú eljárásban tavaly a Fővárosi Törvényszék a kilencvennégy éves egykori kommunista vezetőt bűnpártolással elkövetett háborús bűntett miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ezzel együtt nem tálalta bűnösnek az 1956. decemberi salgótarjáni és a budapesti, Nyugati téri sortűzzel összefüggésben. Ibolya Tibor fővárosi főügyész az ítéletre reagálva közölte, hogy nem tartja törvényesnek a bíróság ítéletének szóbeli indokolását. Közben február elején a Kúria – helytadva Polt Péter legfőbb ügyész jogorvoslati kérelmének – kimondta, törvénysértő a Fővárosi Ítélőtábla tavaly nyári döntése, amellyel új elsőfokú eljárásra utasította a Fővárosi Törvényszéket. Ez a határozat azonban nem befolyásolja a büntetőeljárást, amely a fellebbezések nyomán most ismét az ítélőtáblán folytatódik.