Kedvező cégvezetői várakozások

Vizsgálja Budapest pénzügyi központtá válásának lehetőségét a Századvég

Horváth Éva – 2016.02.17. 00:33 –

A gazdasági közhangulat mérése érdekében a Századvég havi rendszerességgel végez közvélemény-kutatást a Magyar Nemzeti Bank részére. Az idei év első hónapja az üzleti szférában bizakodást sugall.

9 20160217

A januári eredmények alapján a hazai vállalatok kapacitáskihasználtsága és a várakozások is kedvezőek. A visszafogottabb decemberi eredményeket követően idén év elején a hazai vállalatok kapacitáskihasználtsága 33,9-es értéket ért el, és ezzel visszaállt a korábbi pályára – jelentette ki tegnap Pillok Péter, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány vezető kutatója, ismertetve a jegybank megbízásából készülő kutatások módszertanát és megállapítá­sait. A konjunktúraindex átlagértéke viszont november óta csökkent, csupán az építőiparban tapasztaltak enyhén pozitív kilátásokat.

A vállalkozások közhangulatát a Századvég munkatársai a magyarországi gazdasági szervezetek vezetőinek körében végzett kérdőíves kutatással térképezik fel. Minden hónapban ezer cégvezető véleményét kérik ki, egy nemzetközileg ismert (CATI) módszerrel.

A lakosság körében az alapítvány két témakörben vizsgálódik ezerötszáz, véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személy megkérdezésével. Szondázzák egyrészt a lakosságnak a pénzügyi közvetítőrendszerrel kapcsolatos magatartását (pénzügyi bizalmi index), másrészt szondázzák a hazai felnőttek gazdasági jövőké­pét, konjunktúraérzetét, illetve ennek összetevőit (fogyasztói bizalmi index). A Századvég szerint az ország általános gazdasági helyzetével kapcsolatban a lakosság optimistább volt januárban, mint fél évvel korábban. A pénzügyi bizalmi index átlagos értéke januárban lényegében nem változott, míg a fogyasztói bizalomindex átlaga számottevően előrelépett a januári -14,77-es értékkel az előző hónaphoz képest. (E két mutató értéke -100 és +100 között mozoghat.)

Cseke Bence, a Századvég munkatársa Budapest pénzügyi központtá válásának lehetőségét vizsgálta. Ismertette: Budapest infrastruktúráját összevetve Dubaj, Frankfurt, London, New York és Szingapúr adottságaival elmondható, hogy erősségünk az internet sebessége, az alacsony szén-dioxid-kibocsátás és a viszonylag mérsékelt rezsiköltség, valamint irodai bérleti díj. Gyengeségünk viszont az egészségügyi infrastruktúra, az oktatás ügye és szűkösebb volumenű légi közlekedés.