Felmentést kért a koronatanú, H. Gábor védője

MH – 2016.02.17. 00:24 –

A negyedrendű vádlott, egyben koronatanú H. Gábor esetében felfüggesztett szabadságvesztést, részben pedig felmentést kért a védőügyvéd abban a labdarúgó-fogadási csalási ügyben, amelynek újabb tárgyalására kedden került sor Budapesten.

A vád szerint ő tartotta a kapcsolatot a bűncselekmények megrendelőivel, s passzív vesztegetői magatartása mellett jelentős szervezői feladatokat is ellátott. Védőbeszédében ügyvédje, Farsang Andrea kifejtette: csak részben ért egyet azzal a korábbi ügyészi megfogalmazással, amely szerint H. Gábor nyomozati szakaszban tett vallomásai hitelesek, egységesek, befolyástól mentesek lennének, és szavahihetősége kapcsán semmiféle aggály nem vetődik fel. Egyben emlékeztetett rá, hogy védence 2013 őszén közjegyző által hitelesített dokumentumban visszavonta, illetve módosította terhelő vallomásának bizonyos részeit.

Úgy fogalmazott, hogy a vádlott rendszeresen „élvezeti cikkekhez nyúlt”, életvezetési problémái voltak, ezért érthető, ha zaklatott idegállapotban volt, amikor a legsúlyosabb kényszerintézkedés hatálya alatt hosszú órákon át kihallgatták. Hangsúlyozta: H. Gábort az motiválta vallomásai megtételében, hogy szabadulni akart az előzetes letartóztatásból, illetve nem akart visszakerülni. Ugyanakkor rávilágított, hogy amennyiben védence nem beszélt volna ilyen alaposan a bundaügyről, az ügyészek aligha képesek elkészíteni a vádiratot, bizonyára ezért volt szükségük némi nyomásgyakorlásra.