Van, ahol belvíz, máshol árvíz jelent gondot

Zsigmond Lilian – 2016.02.17. 00:23 –

A napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt rohamosan nőtt az országban a belvizes területek nagysága, és több helyen fenyeget árvíz is.

Meghaladta a húszezer hektárt a belvízzel elöntött terület a Közép-Tisza vidékén, így Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest, Csongrád és Bács-Kiskun megyében. A térségben több településen másodfokú a készenlét. A Tisza alsó szakaszán összesen hatezer-négyszázötven hektárt borít víz, ezért itt is másodfokúra emelték tegnap a védelmi készültséget. A Veszprém megyei Marcali-medencében is komoly gondot okoz a belvíz.

Ismét harmadfokú az árvízi készültség a Nógrád megyei Ipolytarnócon, és készültség van Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, ahol közutakat öntött el az ár. A Sajó árhulláma miatt tegnap lezárták a 26-os főút egy szakaszát, s elsőfokú készültséget rendeltek el az áradó Hortobágy-Berettyó mentén is. A szakemberek folyamatosan dolgoznak az ország valamennyi veszélyeztetett területén, de a meteorológia csak lassú javulást igér: az előrejelzések szerint még két napig esős idő várható.