Közgyűlés előtt a költségvetés

Állami források az agglomerációs közlekedésnél

Jobbágyi Zsófia – 2016.02.16. 03:36 –

A 2016-os költségvetés összeállítása „minden eddiginél nagyobb nehézségek elé állította a fővárost” – olvasható az előterjesztésben, amelyről szerdán szavazhat a Fővárosi Közgyűlés. Ezen túl a képviselők dönthetnek fürdőfejlesztésről és a szmogriadóról szóló rendelet módosításáról is.

Egyebek mellett az idei összevont költségvetéséről is dönthet holnapi rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az erről szóló javaslat a Fővárosi Önkormányzat bevételét 228 milliárd 86 millió 173 ezer forintban határozza meg, míg kiadásait 313 milliárd 529 millió 61 ezer forintban. A több mint nyolcvanötmilliárdos hiányt a tavalyi év költségvetési maradványának bevételéből, valamint az egyes hitelszerződések alapján lehívható tizenötmilliárd forintból oldanák meg.

A tervezetben az előterjesztők – Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Kovács Péter, a költségvetési bizottság elnöke – megfogalmazták, hogy az idei büdzsé összeállítása „minden eddiginél nagyobb nehézségek elé állította a fővárost”. Szerintük az elmúlt évet a kettősség jellemezte, részben ugyanis erősödtek azok a változások, amelyek a költségvetési egyenleget negatívan befolyásolták, ezzel egyidejűleg pedig jelentősen nőtt az iparűzési adóból származó bevétel is, amelyet azonban az önkormányzatnak teljes egészében közlekedésfinanszírozásra kellett fordítania. Ennek ellenére a terület hosszú távú anyagi fedezete mindmáig megoldatlan, azzal együtt, hogy a BKV Zrt. jelentős külső tartozásait az állam tavaly teljes egészében átvállalta – fűzték hozzá. A dokumentum szerint az agglomerációs közlekedés finanszírozása 16,7 milliárd forint erre az évre, ám a „politikai nyilatkozatok alapján” ennek nagyobb részét az állam finanszírozza majd, ezért a költségvetésben a 12,4 milliárdos központi bevétel is megjelenik.

A szerdai ülés napirendjén szerepelnek a 2017-es vizes-vb-hez kapcsolódó döntések, a szmogriadóról szóló rendelet a módosítása, illetve fürdőfejlesztéssel kapcsolatos javaslat is.


Újrázhat a roma kulturális vezető
Tarlós István előterjesztésére, zárt ülés keretében dönthetnek a képviselők a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ, azaz a Frokk igazgatójának megbízásáról. Úgy tudjuk, a jelenlegi vezető, Kathy-Horváth Lajos újrázhat a poszton, ám összesen négyen neveztek. Információink szerint ugyanakkor az LMP és a Jobbik előzetesen kezdeményezi a szervezet gazdálkodásának kivizsgálását, mondván, akadnak tisztázatlanságok. A Frokk igazgatóhelyettese egyébiránt Lakatos László, aki nemrég mondott le a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöki posztjáról, miután a testület tagsága lényegében korrupcióval vádolta meg egy, az önkormányzat fenntartásában lévő szakképző iskola pénzügyei miatt. Megírtuk, az oktatási intézmény gazdálkodása kapcsán azóta nyomozást indított az adóhatóság csalás gyanújával.
(KD)