Támogatást kapnak az ifjú szakorvosok

Jobbágyi Zsófia – 2016.02.16. 03:32 –

Folytatja a kormány az egészségügyben megkezdett átalakításokat: a béremelést, az alapellátás erősítését és a területi szociális különbségek csökkentését – közölte tegnap Balog Zoltán az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetőinek és tagjainak kinevezése alkalmából tartott ünnepségen.

 Az emberi erőforrások minisztere leszögezte, közös cél, hogy az egészségügyi intézmények a jelenlegi finanszírozási rend mentén valóban a betegigényekhez igazodjanak.

Az elmúlt években több lépcsőben igyekeztek béreket emelni, s ezt folytatni kívánják – mondta a miniszter az MTI tudósítása szerint. Példaként említette a rezidensi ösztöndíjprogramot és az azt követő szakorvosi béremelést. A fiatal szakorvosok idén januártól az illetményükön felül és a teljesített ügyelet, önként vállalt többletmunka díján túl további, legfeljebb bruttó százötvenegyezer forint támogatást kaphatnak – részletezte Balog, majd hozzáfűzte, azok jogosultak erre, akik részt vettek a rezidensi ösztöndíjprogramban, és vállalták, hogy a szakvizsga után öt évig közfinanszírozott egészségügyi ellátásban, teljes munkaidőben, közalkalmazotti munkaviszonyban dolgoznak. Egy fiatal szakorvos bruttó jövedelme „négyszázötezer forint kell, hogy legyen”.
A tárcavezető beszámolt arról is, eddig hatszáztizenhatan igényelték a frissen végzett szakorvosoknak járó támogatást, ám a teljesített szakvizsga arányában ez a szám növekedni fog.