Rendületlenül jönnek az unióba

A szilveszteri támadók túlnyomó többsége migráns a kölni ügyész szerint

Őry Mariann – 2016.02.16. 03:28 –

Miközben folyamatosan jönnek a migránsok Európába, nézetkülönbség rajzolódik ki a visegrádiak és a német szociáldemokrata alkancellár között arról, hogyan kellene reagálni Görögország hozzáállására.

Nem csökken a balkáni útvonalon érkező migránsok száma: januárban hatvanháromezer, februárban pedig újabb 28,5 ezer migráns lépte át a szerb-horvát, majd a horvát-szlovén határt, és távozott Ausztriába - derült ki a két ország belügyminisztériumának jelentéséből. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) hétfői jelentése szerint 76 607 menekült érkezett Görögországba az év eleje óta.

Az Európai Unió Bírósága eközben ítéletet mondott egy férfi ügyében, s arra jutott, hogy az uniós jog lehetővé teszi, hogy őrizetbe vegyenek egy menedékkérőt, amennyiben azt a nemzetbiztonság vagy a közrend védelme szükségessé teszi, de figyelembe kell venni az arányosság követelményeit.
Eközben Sigmar Gabriel német szociáldemokrata alkancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta, nem szabad kirekeszteni Görögországot a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetből, Németországnak pedig többet kell tennie az uniós gazdaság élénkítéséért, cserébe a szolidaritásért és tehermegosztásért a menekültügyben. Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára ugyanakkor azt nyilatkozta a német Inforadio hírrádiónak, hogy Görögország meg sem próbálta „feltartóztatni az emberáradatot” és megvédeni uniós külső határát. Prőhle a kvóták elutasításával kapcsolatban emlékeztetett, hogy nemcsak a visegrádiak, hanem Franciaország sem támogatja az állandó menekültelosztási kvótát.

Angela Merkel német kancellár tegnap szóvivője útján közölte, hogy nem kér bizalmi szavazást a parlamenttől a menekültválság miatt, s a krízis kezeléséről pedig nincs nézetkülönbség Németország és Franciaország között.

A szilveszterkor Kölnben nőket szexuálisan zaklató és megrabló hetvenhárom gyanúsított túlnyomó többsége migráns - jelentette be Ulrich Bremer kölni ügyész, reagálva azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint csak három gyanúsított lenne migráns. Bremer szerint ez „teljes képtelenség”, hiszen harminc gyanúsított marokkói, huszonhét algériai, négy iraki, három-három német, szíriai és tunéziai, valamint egy-egy líbiai, iráni és montenegrói. Akad köztük illegális bevándorló, menedékkérő és menekültstátusért folyamodó – tette hozzá.