Vádaskodik Moszkva, Damaszkusz és Ankara

Folytatja az Iszlám Állam elleni légi csapásait Oroszország, még akkor is, ha létrejön a várt tűzszüneti megállapodás Szíriában

Kristály Lehel – 2016.02.16. 03:24 –

Ankara zsoldosokat és lőszerrel megrakott teherautókat csempészett a háború dúlta Szíriába Moszkva és Damaszkusz szerint. A török vezetők cáfolnak, és Oroszországot teszik felelőssé egy szíriai bombázásért.

szirA szíriai kormányerők által lebombázott Dúma városa (fotó: REUTERS/Bassam Khabieh)
Oroszország azzal vádolta meg Törökországot, hogy dzsihadistáknak és fegyveres zsoldosoknak segít illegálisan Szíriába jutni. Az orosz külügyminisztérium hétfői közleményében azt állította, hogy Ankara így próbálja meg új emberekkel feltölteni az Iszlám Állam és más terrorszervezetek harcokban megfogyatkozott egységeit.

Ugyanakkor a szíriai rezsim azzal vádolja Törökországot, hogy reguláris erőket és fegyverekkel, valamint lőszerrel megrakott teherautókat küldött Szíria területére a szélsőségesek támogatására. Az orosz tárca aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a török légierő csapásokat mér a kurdok szíriai állásaira. Moszkva szerint Ankara „provokatív politikát” folytat, amely fenyegeti a békét. Oroszország szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell vinni ezt az ügyet, és a testületnek kell megvizsgálnia Ankara politikáját, amely a Közel-Keleten és másutt is fenyegeti a békét és biztonságot.

A török tüzérség három napja lövi a kurdok szíriai állásait. A török miniszterelnök azt mondta, hogy a hadsereg a kurdok provokációjára és „zaklató tevékenységére” válaszol. Ahmet Davutoglu hétfőn Kijevben viszont nyomatékosította, hogy hazája nem küldött biztonsági erőket Szíriába. Ugyanakkor Ismet Yilmaz török védelmi miniszter is tagadta, hogy török katonák hatoltak volna be Szíriába a hét végén, és közlése szerint Ankara nem is tervezi, hogy szárazföldi erőket vezényeljen a szomszédos országba. Hétfőn Szíria északi részén több civil meghalt, amikor légi csapások értek egy kórházat, amelyet az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet támogat. A török kormányfő az ukrán hivatali kollégájával közösen tartott hétfői kijevi sajtótájékoztatón azt állította, hogy az orosz légierő hajtotta végre a légi csapást. Ahmet Davutoglu szerint Oroszország a kurd Népvédelmi Egységek nevű milíciával közösen lezárta az Aleppótól északra húzódó „humanitárius határt”, és az a célja, hogy a nemzetközi közösséget olyan helyzetbe hozza, hogy csak Bassár el-Aszad elnök vagy az Iszlám Állam között választhasson.

Oroszország úgy viselkedik Szíriában, mint egy terrorszervezet, ha pedig ezt tovább folytatja, és civileket kényszerít menekülésre, akkor erre Törökország „nagyon határozott választ ad” – jelentette ki Davutoglu. Közben a török tüzérségi támadások miatt aggodalmának adott hangot Washington és Párizs is. Gennagyij Gatyilov orosz helyettes külügyminiszter pedig a Der Spiegel népet hetilapnak azt mondta, hogy Oroszország mindenképpen folytatni fogja az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front terrorszervezetek létesítményei elleni légi csapásait még akkor is, ha sikerült tető alá hozni a tűzszüneti megállapodást Szíriában. Mint kifejtette: csak olyan fegyvernyugvásnak van értelme, amely azokra vonatkozik, akik valóban érdekeltek a tárgyalásos rendezés megkezdésében, és nem a terroristákra. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Süddeutsche Zei-tung című német lapnak kifejtette: az otthonukból elűzött szíriaiak számára szíriai területen kialakított védelmi zónákat kell létrehozni. Kijelentette, hogy a szíriai menekülteket Ankara a közel-keleti ország területén fogja segíteni.