Bemehet Lukasenka az unióba

Hivatalosan is benyújtotta csatlakozási kérelmét Szarajevó

MH-összeállítás – 2016.02.16. 03:21 –

Az előzetes várakozásoknak megfelelően eltörölték a Fehéroroszországgal szemben érvényben lévő szankciók többségét az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácsülésén – tudósított a távirati iroda Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője bejelentéséről.

A külügyi tanács egyhangú döntése értelmében azokat a korlátozásokat törölték el, amelyeket tavaly október végén már négy hónapra felfüggesztettek. Százhetven természetes személy, köztük Aljakszandr Lukasenka államfő ellen végleg megszüntetik a vagyonbefagyasztást és a beutazási tilalmat. Négy ember ellen azonban hatályban maradnak a büntetőintézkedések, illetve legalább tizenkét hónapig továbbra is érvényes lesz az uniós fegyverembargó Fehéroroszországgal szemben.

Döntésük ellenére az uniós külügyminiszterek aggodalmukat fejezték ki az emberi jogok helyzetével kapcsolatban, és emlékeztettek, hogy az EU és Minszk közötti kapcsolatoknak az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság értékeinek tiszteletben tartásán kell alapulniuk.

Federica Mogherini hangsúlyozta, hogy az utóbbi hónapokban pozitív lépések történtek Fehéroroszországban, és a szankciók eltörlésével szeretnék ezek folytatását támogatni. A 2011-ben elrendelt szankciókat tavaly októberben azután függesztették fel, hogy a korábbiaknál átláthatóbb módon és nyugodt légkörben tartottak elnökválasztást október elején Fehéroroszországban, valamint augusztusban szabadon engedtek hat politikai foglyot.

Időközben hazánk a nyugat-balkáni euroatlanti integráció támogatójaként üdvözölte Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozási kérelmének benyújtását – közölte a Külügyminisztérium. Budapest kész további támogatást nyújtani az ország csatlakozási folyamatához.