Újabb jelek utalnak a felminősítésre

Sokat erősödtek Magyarország gazdasági mutatói a válság óta – tovább csökkent a kiszolgáltatottság a Morgan Stanley szerint

Bódy Géza – 2016.02.16. 02:07 –

Kevésbé sérülékeny Magyarország a világgazdasági válság óta, a makrogazdasági mutatók sokat javultak. A felminősítéshez ez jó jel.

9oMagyarország összetett sérülékenységi mutatója javult a legnagyobb mértékben a 2008-as állapotokhoz képest – ez derül ki a Morgan Stanley (MS) elemzéséből, melyet a Portfolió idézett. A legkevésbé kiszolgáltatott régiós ország Románia és Csehország, majd Magyarország és Lengyelország. Pedig 2008-ban még Magyarország volt a leginkább kiszolgáltatott gazdaság, ám a külső sérülékenység tekintetében bekövetkezett látványos fordulatnak köszönhetően jelenleg az egyik biztonságosabb. Elsősorban gazdaságunk külső pozíciót kifejező mutatói, így a folyó fizetési mérleg és a külső adóság javultak. A Morgan Stanley elemzői azt is kiemelik, hogy jelenleg Magyarország pozíciói a legerősebbek a szélesebb értelemben vett régiós feltörekvő térségben. Arra is kitérnek, hogy a legutóbbi javulás legnagyobb része az olajárak csökkenésének tudható be, azonban a javulás nagy része strukturális, nem pedig ciklikus.

Habár a költségvetési képet a viszonylag magas államadósság-ráta rontja, a kamatterhek és a költségvetési hiány jelentősen javult az elmúlt években. Mindkét mutató a legalacsonyabb az adatok vezetése (2000) óta. Az elemzők arra számítanak, hogy Magyarország relatív pozíciója a régió­ban tovább javulhat a gazdasági növekedés lassulása ellenére. Mindez pedig jó előjel a felminősítéshez, hazánk várhatóan idén visszakapja befektetési besorolását.

Magyarország szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a három százalék körüli GDP-bővülés, az alacsony infláció, illetve a kedvező mutatóink is erősítik külső pozíciónkat. Az is bizakodásra adhat okot, hogy a folyó fizetési mérleg egyenlege 2009 második negyedévéhez képest kilenc százalékkal javult, ami húsz vizsgált ország közül messze a legnagyobb pozitív irányú elmozdulás.


Nőtt az unió exportja és az importja is

Tavaly az euróövezet és az EU egyaránt növelte exportját és importját, és emelkedett mindkét térség külkereskedelmi többlete is. Az Eurostat első becslése szerint az euróövezet 19 tagállama tavaly decemberben 24,3 milliárd euró többletre tett szert a 2014 decemberi 23,6 milliárd euró után. A 2015-ös év külkereskedelmi többlete az euróövezetben 246 milliárd euróra emelkedett az előző évi 184,3 milliárd euróról. Az Európai Unió 28 tagállama tavaly decemberben 20,5 milliárd euró külkereskedelmi többletet ért el a 2014. decemberi 11,4 milliárd euró után.


Pozitív kilátást tart érvényben a Moody’s és a Fitch az adósbesorolásunkra
Javultunk a befektetők szemében

Szajlai Csaba

Jelentős pénzügyi és gazdasági fejlődésen esett át a 2008-as állapotokhoz képest Magyarország: a külföldi dicséret erről szól – mondták elemzők.
elemzoMadár István, Sarkadi-Szabó Kornél
A Morgan Stanley londoni közgazdászainak kiadott elemzése arról szól, hogy külső sérülékenységünk csökkent, s korántsem vagyunk annyira kiszolgáltatva a piaci sokkoknak, mint a 2008-as világgazdasági válságot követően voltunk – hangsúlyozta Madár István, a Portfólió vezető elemzője. A szakember rámutatott: a felülvizsgált modellszámítások alapján Magyarország, Lengyelország és Oroszország egy csoportba tartozik. Az „ugrás” nagy, miután 2008-ban hazánk volt a leginkább kiszolgáltatott gazdaság Kelet-Európában a befektetők szemében. Madár István kiemelte: a GDP-arányosan számított két százalék körüli költségvetési hiány „nagyon szép szám”, eközben pedig az adósságfronton is történt előrelépés. Ugyanakkor a közgazdász szerint a jelenlegi, több mint 76 százalékos ráta továbbra is magas, a tendencia viszont egyértelműen jó, hiszen csökken a mutató. Ráadásul a kamatterhek is hatalmasat „estek”.

„Egy lépéssel közelebb kerültünk a felminősítéshez: a Morgan Stanley összefoglalója pozitív üzenet” – szögezte le Sarkadi-Szabó Kornél, a Shark Vision ügyvezető igazgatója, aki szerint Magyarország várhatóan idén visszakapja befektetési kategóriáját. A szóban forgó elemzés kapcsán az a lényeg, mondta Sarkadi-Szabó, hogy hazánk kilátásait illetően is bizakodóak a londoni szakértők. Emlékeztetett: a nagy hitelminősítők közül a Moody’s és a Fitch már pozitív kilátást tart érvényben az adósbesorolásra, ezért jó eséllyel náluk már 2016-ban kikerülhetünk az úgynevezett bóvlikategóriából. Miután azonban a piac már beárazta a felminősítést, a feljavítás nem feltétlenül jár majd együtt a forint erősödésével vagy éppen az államkötvények hozamainak csökkenésével.