Emelkedik az elnyerhető csok szintje

Szükség van legalább egy-két évre ahhoz, hogy az igényeknek megfelelő mennyiségű új lakás legyen

Horváth Éva – 2016.02.16. 01:52 –

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) júliusi startja óta mintegy kilencezren adtak be kérelmet a hazai hitelintézetekhez. Minden második igénylő az OTP Bank ügyfele.

Az elmúlt hét hónap alatt a hazai csok (új szocpol) kedvezmények igénylői-nek csupán a kilenc százaléka kért új lakás vásárlásához támogatást, az átlagos csok támogatási összeg 1,1 millió forint volt. Egyelőre azonban nem is várható jelentős érdeklődés az újonnan épített ingatlanokhoz kapcsolódóan, az országban ugyanis jelenleg mindössze hatezer értékesítés alatt álló új – kész vagy építés alatt lévő – lakás van a piacon. Az érdemi új projektek az idei év második felében indulhatnak be, amelyek csak 2017-18-ban lesznek készek, addigra következhet be a felfutás – fejtette ki tegnap Kormos Zoltán, az OTP Bank hitelezési igazgatója.

Az országban eddig beadott kilencezer kérelem mintegy felét a legnagyobb hazai hitelintézetnél adták be, amelynek szakembere szerint a családok mellett a magyar építőipart is jelentősen megmozgathatják a kedvezmények. Év eleje, vagyis a jogszabály kibővítése óta tizennégyezren keresték fel az OTP Bank fiókjait a csok miatt, közülük csak a múlt héten háromezer-ötszázan. Országos, regionális megoszlásban azonban Budapesten jóval kisebb volt az érdeklődés, mint akár a Dunántúlon, az Alföldön vagy Északkelet-Magyarországon.

Az idén január első napjától kezdődően az OTP Bankhoz eddig hétszáz igénylő adott be csok-kérelmet. A 10+10 millió forintos megoldást húszan igényelték, s negyvenen kértek az építkezéseikhez áfa-visszaigénylést. Így országosan minden kategóriából dupla ennyi lehet.

Az új, illetve a használt otthonokra kapható kedvezményekre vonatkozó két külön jogszabályból Kormos Zoltán az egyik legfontosabb újításként emelte ki, hogy már a folyamatban lévő, új lakásépítések után is igényelhető támogatás. A szerződéskötéshez az ingatlan hetvenszázalékos készültségi fokára van szükség. Szigorítás, hogy az áfa-visszatérítésnél csak a 2015. január 1. utáni számlák mutathatók be. Miközben enyhültek a kritériumok az összkomfort és a vezetékesvíz-ellátás tekintetében, mostantól már zártkerten és külterületen is lehet építkezni.

Az átlagos állami támogatási összeg 1,1 millió forintról 1,4-1,5 millió forintra nő majd az év hátralévő részében. Ebben az évben az igazgató a saját bankjában összességében húszezer, csokhoz kapcsolható kérelmet vár, ami a teljes magyarországi bankszektorban negyvenezer kérelmet jelenthet. Ebből az új lakások utáni kérelmek tíz-húsz százalékot tehetnek ki, a 10+10 millió forintos támogatást mindössze az igénylők legfeljebb négy százaléka kérheti majd.


Az FHB Banknál is elérhető a kedvezmény

Tegnaptól már az FHB Bank fiókjaiban is igényelhetők a kedvezményes otthonteremtési támogatások. Az új lakások építéséhez és vásárlásához, valamint külön a használtakéhoz február tizedikén megjelent jogszabályokban nem jártas ügyfelek az FHB honlapján ellenőrizhetik, hogy milyen támogatásokra jogosultak. Ezenkívül előzetesen ki is számolhatják azok mértékét s a tervezett kölcsön részleteit. Az FHB azt ajánlja, hogy az ügyfél a már körvonalazódó elképzelésekkel forduljon munkatársaikhoz, így egy 30-45 perces megbeszéléssel összeállítható a személyre szabott ajánlat.