Támogatja a paksi bővítést Románia

Nagy Kristóf – 2016.02.16. 01:41 –

Joga van a tagállamoknak saját hatáskörben eldönteni, hogy milyen arányban kívánják felhasználni a különböző energiaforrásokat, a román atomenergetikai fórum pedig támogatja a paksi atomerőmű bővítését – idézte tegnap a távirati iroda a tizennégy szakmai szervezetet tömörítő Román atomfórum (Romatom) állásfoglalását.

Emlékeztettek: az Európai Bizottság célkitűzései között szerepel az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának negyvenszázalékos csökkentése. Ennek érdekében az európai atomenergia-iparban jelentős beruházásokat kell végrehajtani, le kell cserélni a régi, alacsony hatékonyságú, környezetszennyező berendezéseket.

Állásfoglalásuk szerint a Romatom biztonságosnak tartja a paksi bővítési projektben előirányzott – Bulgáriában, Csehországban, Finnországban, Szlovákiában és Magyarországon használt –, VVER típusú atomerőműveket. Ezért a Romatom támogat a Paks II. beruházás mellett minden olyan európai atomenergetikai beruházást, amely biztonságos, ellenőrzött és üzembiztos technológiát használ. A paksi bővítésről tavaly októberben rendeztek közmeghallgatást Bukarestben a beruházás környezeti hatásairól szóló nemzetközi konzultáció keretében. Magyarország valamennyi uniós tagállamnak felajánlotta, hogy bekapcsolódhat a környezetvédelmi engedélyezési eljárásba.

A Greenpeace arra figyelmeztetett: a beruházás nem valósulhat meg állami támogatás nélkül, és szerintük sérti az uniós jogot is.