Jóváhagyás a postatörvény módosítására

Putsay Gábor – 2016.02.16. 01:39 –

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta tegnapi ülésén a postai szolgáltatásról szóló törvény módosítására tett javaslat tárgysorozatba vételét.

 Galambos Dénes fideszes képviselő, aki csatlakozott Németh Szilárd fideszes képviselőtársa önálló indítványához, a bizottsági ülésen kifejtette: a Magyar Posta Zrt. kétféle tevékenységet végez, egyrészt az egyetemes postai szolgáltatást, másrészt jelen van az üzleti szférában is, így a versenypiacon hátrányba kerülne az adatok nyilvánosságra hozatalával.

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség szabályozásért és kodifikációért felelős helyettes államtitkára az ülésen rámutatott, hogy a jelenlegi postai szabályozást mindenképpen meg kell változtatni, mert logikátlan – jelentette a távirati iroda. Előírja ugyanis, hogy az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó adatot közérdekű adatként nem kell kiadni, míg a versenypiacit igen. Szerinte a benyújtott javaslat tágítja azoknak az adatoknak a körét, amelyeket közérdekű adatként ki tud adni a Magyar Posta közérdekű adat igénylésekor. Hozzátette: nem alkotmányellenes a beadott javaslat, mert teljes mértékben összhangban van az alaptörvénnyel, illetve az információs törvénnyel.

Az ülésen nem szavazták meg Tóth Csaba szocialista képviselő, a gazdasági bizottság alelnöke kezdeményezését, amely szerint a témát vegyék le a napirendről, miután Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a javaslatot alkotmányellenesnek tartotta.