Kevesebbet adtak a jószágokért

alig változtak tavaly a mezőgazdasági árak

Nagy Kristóf – 2016.02.16. 01:31 –

Mindössze 0,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak tavaly a 2014-es adatokhoz képest – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett jelentésében. A növényi termékekért összesen 6,4 százalékkal kaptak többet a termelők tavaly az azt megelőző évhez képest, az állattartók azonban 8,4 százalékos áreséssel szembesültek.

A statisztikai hivatal tavaly decemberre vonatkozó adatai szerint az év utolsó hónapjában 73 százalékkal kellett többet fizetni a burgonyáért, mint 2014 decemberében. A vizsgált időszakban a gabonafélék ára 10,9 százalékkal magasabb volt, az áremelkedést a kukorica adta. Az élő állatokért 2015-ben 5,6 százalékkal adtak kevesebb pénzt, mint 2014 decemberében, az állati termékek után pedig 14,3 százalékkal kaptak alacsonyabb árat a termelők. Legnagyobb mértékben, húsz százalékkal, tavaly a tej ára esett, de a vágósertésért is tizenegy százalékkal kevesebbet kaptak az állattartók. Tizenkilenc százalékkal drágábban tudták értékesíteni a gyümölcsöket: az alma ára 27, a szőlőé tíz százalékkal emelkedett.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, a mezőgazdasági beruházások 2,8 százalékkal nőttek.