Pénzügyi ösztönzők a nyugodt munkáért

Új dimenzióba helyezik a hazai tehetséggondozást a Szegedi Tudós Akadémián

MH-összeállítás – 2016.02.16. 01:13 –

Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus lesz a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) képzési igazgatója, a nemzetközileg is egyedülálló oktatási programot a kormány több mint kétmilliárd forinttal támogatja – számolt be róla lapunk a múlt héten.

Szegedi-Tudós-AkadémiaBert Sakmann (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)
Hegyi Péter professzor a kezdeményezést a csongrádi megyeszékhely közgyűlése előtt bemutatva elmondta, hogy hetvenöt éve – 1941 óta –, amikor Szent-Györgyi Albert a szegedi egyetem rektora lett, nem volt példa arra Magyarországon, hogy Nobel-díjas tudós vezessen oktatási-tudományos intézményt. A kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy 2,04 milliárd forinttal támogatja az SZTA fejlesztését és működését. Az összeg jelentős részét a szegedi Szent-Györgyi Kollégium kialakítására fordítják, 2016-tól évente kétszázötvenmillió forint jut a tehetséggondozó program működésére, és állami támogatással fejlesztik a szegedi Radnóti, valamint a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumot – közölte a kutató.

A Szegedi Tudós Akadémia hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló, új multigenerációs oktatási programja válasz a 21. század társadalmi kihívásaira. A hagyományos, horizontális felépítésű oktatási rendszerbe (gimnáziumi, majd egyetemi tehetséggondozás) illeszkedő vertikális, generációkon átívelő minőségi oktatási rendszert jelent, amelyben a tudományos-kutatói hivatásra nevelés már a gimnáziumban elkezdődik, és az akadémia programjában részt vevők tizenhattól harminchat éves koráig tart. Az SZTA hallgatói számára kiszámítható, folyamatos, iskolatípusokon és életszakaszokon átívelő tehetséggondozást nyújt, inspiráló és modern környezetet, mentorokat és anyagi lehetőségeihez mérten pénzügyi ösztönzőket biztosítva a nyugodt munkavégzéshez, a versenyképes jövedelem eléréséhez.

A tehetséggondozást új dimenzióba helyező program célja, hogy az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek és támogatási rendszer biztosításával Magyarországon tartsa a legtehetségesebb diákokat és kutatókat, egyúttal megteremtse hazánkban a legmagasabb minősítésű tudományos elismerés, a Nobel-díj elnyerésének feltételeit. Az SZTA egy civil kezdeményezésből, a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és Szeged városa támogatásával létrejött Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány 2012 óta tartó munkájának köszönhetően érte el azt a szintet, amelyet a kormányzat most támogatásra érdemesnek tartott.