Inarritu tarolt a brit filmakadémia idei díjkiosztó gálaestjén

A visszatérő című alkotás hat elismerést kapott

MH-összeállítás – 2016.02.16. 01:04 –

A visszatérő című alkotás kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia, a BAFTA vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján. A Királyi Operaház színpadán – meglepetésvendégként – Tom Cruise jelentette be, hogy A visszatérőé a legjobb filmnek járó elismerés.

Leonardo DiCaprio, A visszatérő című mozifilm főszereplője vehette át a legjobb színészi teljesítményt elismerő – megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett – elismerést, a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia, a BAFTA díját, a film készítője, Alejandro Inarritu pedig a legjobb rendezőnek járó elismerést kapta – írja az MTI. A visszatérőt nyolc BAFTA-díjra jelölték, és ebből hatot el is vitt. A megtörtént eseményeken alapuló drámáé lett ugyanis a legjobb fényképezésért, a legjobb sminkért és a legjobb hangeffektusokért odaítélt elismerés is. Az operatőr, Emmanuel Lubezki sorozatban a harmadik BAFTA-díját vehette át, az előző két évben ugyanis a Gravitációért és a Birdmanért is övé lett a legjobb fényképezésért járó legrangosabb brit filmes elismerés.

A legjobb női főszereplőnek az idén Brie Larsont ítélték A szoba című filmben nyújtott alakításáért.A visszatérő a legjobb film díjáért A nagy dobás, a Kémek hídja, a Carol és a Spotlight című alkotásokkal versengett.

DiCaprio vetélytársai között Eddie Redmayne (A dán lány), Michael Fassbender (Steve Jobs), Matt Damon (Mentőexpedíció) és Brian Cranston (Trumbo) szerepelt a legjobb férfi főszereplő díjára jelöltek listáján.
A mellékszereplők mezőnyének versenye brit sikereket hozott: Kate Winslet (Steve Jobs) és Mark Rylance (Kémek hídja) kapta a legjobbaknak járó elismerést ebben a kategóriában.

Winslet Alicia Vikanderrel (Ex Machina), Rooney Marával (Carol), Jennifer Jason Leigh-vel (Aljas nyolcas) és Julie Waltersszel (Brooklyn) versengett, Rylance pedig Benicio del Toro (Sicario - A bérgyilkos), Christian Bale (A nagy dobás), Idris Elba (Beasts of No Nation) és Mark Ruffalo (Spotlight) elől vitte el a díjat.
A legtöbb – kilenc-kilenc – jelölést a Cate Blanchett főszereplésével készült Carol című leszbikus dráma és a Kémek hídja, Steven Spielberg kémthrillere kapta. A Spielberg-film ugyanakkor csak Rylance mellékszereplői alakításáért részesült BAFTA-díjban, a Carol készítői és szereplői pedig üres kézzel távoztak a bohém londoni Covent Garden negyedben emelkedő Királyi Operaház fényes vasárnap esti díjkiosztó gálájáról.