Egyre nagyobb területeket borít el a belvíz hazánkban

A felmérések szerint az elöntött földek mintegy fele szántó, a másik része pedig gyep, rét és legelő

Lázin Miklós András – 2016.02.16. 00:52 –

Duplájára is nőhet a héten a belvízzel borított területek nagysága. Jelenleg huszonhatezer hektár megközelíthetetlen, és a legrosszabb a helyzet Szolnok környékén, ahol tizenötezer hektáron hullámzik a víz. Ha az arány eléri a százezer hektárt, már jelentős mezőgazdasági károk lehetnek. Több mint negyven helyen van első- és másodfokú készültség, az előrejelzés szerint péntekig jó eséllyel esni fog.

Országosan már több mint huszonötezer hektárt öntött el a belvíz – mondta lapunknak Siklós Gabriella. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjének tájékoztatása szerint továbbra is az Alföld középső és keleti területein, Szolnok környékén, Csongrád és Békés megyében a legrosszabb a helyzet. Szavaiból kiderült, tizenkét vízügyi igazgatóságból tízben védekeznek a szakemberek.

Az OVF honlapja szerint huszonnégy szakaszon első-, tizenkilenc szakaszon másodfokú készültséget rendeltek el a belvíz miatt. A Közép-Tiszántúlon egy nap alatt több mint ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, és a területileg illetékes vízügyi igazgatóság közel félszáz szivattyúval védekezik éjjel-nappal. Az eddig átemelt víz mennyisége 4,5 millió köbméter felett jár. Siklós Gabriella figyelmeztetett, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint a következő napokban – előreláthatóan péntekig – további esőzések várhatók, jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Mivel a föld már telített, és fagy sem várható, a helyzet biztosan súlyosbodik – fogalmazott.

Az észak-magyarországi folyók ismét áradnak, Sajópüspökinél harmadfokú a készültség – mondta a szakember. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy a hóhatár milyen magasra kerül a Kárpátokban. A minap még hétszáz, tegnap már nyolcszázötven méteren volt, nincs rá fix előrejelzés – ez annyit tesz, hogy a hó rohamosan olvad, s a víz utat tör magának a völgyekben hazánk felé. Ezért az OVF fokozott figyelőszolgálattal dolgozik.

A jelenlegi elöntött terület mintegy fele szántó, a másik része pedig gyep, rét, legelő – vont mérleget a helyzetről a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Vancsura József közölte, hogy a gazdálkodók az őszi vetésekről is szivattyúzzák a vizet, de a vízelvezető árkok és a réselők ásása is folyamatos. Hozzátette, ha a belvízzel elöntött terület eléri a százezer hektárt, akkor már jelentős mezőgazdasági károk lehetnek.