Csecsemőket támad meg az új kórokozó

G. Juhász Judit – 2016.02.16. 00:46 –

Kisgyermekeket megbetegítő, véres hasmenést és veseelégedetlenséget okozó fertőzés kelt riadalmat Romániában. A még azonosítatlan forrásból származó kórokozó tíz nap alatt két csecsemő halálát okozta, egy tizenkét hónapos kislány tegnap vesztette életét – közölte a Mediafax hírügynökség.

 Mostanáig legalább tizenhat, más források szerint harminc, kólibaktériumos fertőzésre utaló megbetegedésről tudnak. A bukaresti Marie Curie-gyermekkórházban tizenegy gyermeket ápolnak, hatot közülük intenzív osztályon, hárman vesedialízisre szorulnak. A fertőzések – egy kivételével – Arges megye különféle településein történtek, a körülményeket tegnapig nem sikerült tisztázni. A hatóság a napokban döntött úgy, hogy a megyei kórházakban kezelt gyermekeket Bukarestbe viteti.

A közegészségügyi hatóság még szombaton az egyik élelmiszerláncnál tartott ellenőrzést, miután több szülő onnan vásárolt narancslevet adott a gyermekének. A hatóság kiszállt a beteg gyermekek lakásába is, egyebek mellett mintát vettek a vízből, élelmiszerekből, tápszerből, és ellenőrzik a megye ivóvízhálózatát. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított nyomozást, lefoglalta a betegek állapotát dokumentáló iratokat, és adatokat kért az argesi környezetvédelmi és vízügy igazgatóságtól.