Szüret után 

Az olajpálma termése frissen sajtolva ibolyához hasonló illatot áraszt

Lázin Miklós András – 2016.02.16. 00:36 –

Egy munkás dolgozik a pálmaolajat adó gyümölcsökkel egy Kuala Lumpurban lévő üzemben. A pálmaolaj vagy pálmazsír a pálmafélék termésének húsából kinyerhető, karotin tartalmú anyag.

palmaolaj(Fotó: Reuters/Jason Reed)
Színe a narancssárgától a vörösbarnáig terjed. Frissen sajtolva ibolyához hasonló illatot áraszt és enyhe, jellegzetes íze van, ám huzamosabb ideig a levegőn tárolva színtelenné válik és megavasodik. A margaringyártás nélkülözhetetlen alapanyaga. Az olajpálma őshazája Nyugat-Afrika, míg ma a legnagyobb pálmaolaj-termelő országok Délkelet-Ázsiában találhatóak.