Keleti luxus a mexikói fegyházban

Szauna, sík képernyős televízió és minibár is volt a zárkáiban

Zsigmond Lilian – 2016.02.16. 00:29 –

Hordozható szaunával, sík képernyős televízióval és minibárral felszerelt luxuscellákra bukkantak a hatóságok a kegyetlen bandaháborúiról elhíresült mexikói Monterrey városban lévő Topo Chico fegyházban, ahol csütörtök éjjel egy véres tömegverekedésben negyvenkilenc elítélt vesztette életét.

 A börtönben – ahol a rabok ételstandokat, boltokat, valamint egy bárt is működtettek – akváriumokat és több száz Santa Muerte – Szent Halál – szobrot is lefoglaltak hatóságok.

A távirati iroda beszámolója szerint a tömegmészárlásba torkolló konfliktus a börtön feletti befolyásért versengő Juan Pedro Zaldivar és Ivan Hernandez Cantu, a Zetas drogkartell két vezetője által vezetett csoportok között robbant ki a túlzsúfolt börtönben. Az incidenst követően a rendőrség átvette a börtön feletti ellenőrzést, és véget vetett a szervezett bűnözői csoportok „kormányzásának”, amelyet azok a helyi hatóságok bűnrészességével folytattak. A tömegverekedés után több száz foglyot helyeztek át másik intézménybe, köztük a Zetas két vezetőjét. A fegyház azóta letartóztatott igazgatóját és főfelügyelőjét pedig drogkereskedelemmel és a biztonsági intézkedések betartásának hiá­nyával vádolják.