Ügyészség: A kölni zaklatók zöme migráns

Az azonosítottak zöme észak-afrikai

MH/MTI – 2016.02.15. 19:20 –

A Szilveszterkor Kölnben nőket szexuálisan zaklató és megrabló gyanúsítottak túlnyomó többsége migráns - jelentette be hétfőn a kölni ügyészség.

Ulrich Bremer közlése szerint eddig 73 gyanúsítottat sikerült azonosítani, és zömük észak-afrikai. 
"Az illetők túlnyomó többsége az általános értelemben vett menekült kategóriába esik" - mondta az ügyész az AP amerikai hírügynökségnek, hozzátéve, hogy "teljes képtelenséget" állítanak azok a közelmúltbeli sajtóhírek, melyek szerint mindössze három gyanúsított lenne migráns.
Az ügyész pontos adatokkal szolgált arról, hogy az eddig azonosított 73 gyanúsított milyen állampolgárságú: 30 marokkói, 27 algériai, négy iraki, három német, három szíriai, három tunéziai. Líbiát, Iránt és Montenegrót egy-egy állampolgára "képviseli". 
"Különböző menekültstátusuk van. Akad köztük illegális bevándorló, menedékkérő és menekült státusért folyamodó" - mondta Bremer. Hozzátette, hogy a 73 közül 12 gyanúsított ellen szexuális bűncselekménnyel kapcsolatban indult eljárás, ám csupán egyikük van őrizetben, nevezetesen egy marokkói, aki tavaly novemberben érkezett Németországba.
Összesen 1075 feljelentés érkezett a kölni rendőrséghez a városban szilveszterkor történtek miatt, a panaszok közül 467 szexuális természetű: a zaklatástól a megerőszakolásig terjed.